Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Enighet kring att ställa in damernas cup

Årets upplaga av svenska cupen i fotboll för damer ställs in på grund av coronapandemin.
Göteborg FC får inte chansen att försvara förra årets titel.
Fotboll • Publicerad 17 april 2020
Göteborgs lagkapten Beata Kollmats höjer bucklan efter Göteborgs cupseger förra året. Årets cup ställs in. Arkivbild.
Göteborgs lagkapten Beata Kollmats höjer bucklan efter Göteborgs cupseger förra året. Årets cup ställs in. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Damernas turnering hann en omgång in i gruppspelet innan den världsomspännande viruskrisen lamslog även svensk fotboll.

När och om vidare spel kan återupptas har varit frågan sedan mer än en månad tillbaka.

Annons

Under fredagen kom svaret, fattat av Svenska fotbollförbundet i samråd med inblandade klubbar och andra intressenter.

Cupen skrotas, någon vinnare koras inte 2020.

"Ett logiskt beslut"

Enligt ett pressmeddelande från förbundet stöds beslutet "av en stor majoritet av de föreningar som berörs".

"Vi har lagt stor vikt vid de synpunkter som har framförts från intresseorganisationerna och de deltagande föreningarna när vi fattat dessa beslut. Det känns naturligtvis mycket tråkigt att inte kora någon cupmästare på damsidan i år, men utifrån de omständigheter som råder är det ändå ett logiskt beslut", säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Peter Bronsman, ordförande i regerande cupmästaren Göteborg FC, anser att det är ett riktigt beslut.

– Det är mycket enkelt: Det jag har sagt hela tiden, på alla möten, är att man inte kan tvinga fram ett datum när man ska spela – för ingen vet när det går. Även om de stressar fram att vi eventuellt ska spela i juni så är det ingen som vet vad som händer i omvärlden. Jag tycker inte att man ska ta några beslut alls innan man vet. Får man ställa in saker på vägen, som svenska cupen, så får vi acceptera det. Jag tror att man måste coola ner sig i dessa tider, invänta besked, säger han till Göteborgs-Posten.

Bronsman säger vidare:

– Vi klarar oss utan det här i några månader. Sedan kommer vi att komma tillbaka med en helsickes kraft och vinna så många matcher vi kan. Men först måste samhället komma tillbaka.

Herrarnas cup fortsatt uppskjuten

Herrarnas cupturnering är fortsatt uppskjuten. Där har man kommit fram till kvartsfinalerna och har färre matcher kvar. Ett starkt vägande skäl till att försöka spela klar herrcupen är också att en plats i kvalet till Europa League står på spel.

"Med ambitionen att tävlingen ska fullföljas, vilket också är vad de deltagande föreningarna önskar. I herrcupen finns en Europaplats i potten och Uefas direktiv till nationsförbunden är att man ska anstränga sig till det yttersta för att dessa tävlingar ska avgöras på planen", skriver Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons