Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenska stjärnor överens: Zibanejad slår Loob

Mika Zibanejad blir andre svensk i ishockeyhistorien att göra 50 NHL-mål och slår sedan Håkan Loobs gamla rekord.
I alla fall om man ska tro Oliver Ekman-Larsson, Victor Hedman och Nicklas Bäckström.
Ishockey • Publicerad 10 april 2020
Mika Zibanejad, till höger, hade en historisk kväll när han gjorde fem mål i New York Rangers 6–5-seger efter förlängning hemma mot Nicklas Bäckströms Washington i Madison Square Garden den 5 mars. Arkivbild.
Mika Zibanejad, till höger, hade en historisk kväll när han gjorde fem mål i New York Rangers 6–5-seger efter förlängning hemma mot Nicklas Bäckströms Washington i Madison Square Garden den 5 mars. Arkivbild.Foto: Kathy Willens/AP/TT

NHL-säsongen 1987–1988 gjorde Calgarys svenske forwardsstjärna Håkan Loob 50 mål på 80 grundseriematcher och blev därmed först svensk att nå drömgränsen.

Han är fortfarande den ende – än så länge.

Annons

Den här säsongen, 32 år senare, var New York Rangers center Mika Zibanejad uppe i 41 mål när NHL tvingades till en paus på grund av den globala spridningen av det nya coronaviruset.

Det mesta tyder på att Rangers tolv återstående grundmatcher inte kommer att spelas. Men många är övertygade om att Zibanejad förr eller senare kommer att tangera, och gå förbi, Loob.

"En världsspelare"

– Jag hoppas det. Jag tycker att det är dags för någon som gör över 50 mål. Jag hoppas att han (Zibanejad) fortsätter på samma väg som han avslutade den här säsongen. Jag hoppas, tror och tycker att det skulle vara jättekul, säger Washingtons Nicklas Bäckström.

– Han har tagit väldigt stora kliv och är en världsspelare i NHL. Jag är helt hundra på att han kommer att knäcka den gränsen (50 mål), säger Arizonas Oliver Ekman-Larsson.

"Bäckis" och "OEL" var på skärtorsdagen med i ett videosamtal tillsammans med Zibanejad och Victor Hedman. Även Tampa Bay-backen stämde in i hyllningskören.

"Skulle nått 60"

– Hade säsongen fortsatt hade vi kanske suttit och pratat här om att han skulle ha nått 60. 50 tror jag att Mika kommer att slå. Jag tror inte att jag kommer att göra det, så jag hoppas att Mika blir nästa (efter Loob), säger Hedman.

Zibanejad fick själv frågan om han tror att han kan hålla uppe sin målskörd, när än NHL-ishockeyn drar i gång igen.

– Med det här uppehållet skulle det vara konstigt. Det kändes som att allt gick in där på slutet (matcherna i mars då Zibanejad bland annat gjorde fem mål hemma mot Washington). Man önskar och hoppas, men det har jag väldigt svårt att se, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons