Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storstadsbor skippade påskresorna

Stockholmare, göteborgare och malmöiter ser ut att ha lyssnat på uppmaningen att stanna hemma i påsk. Resorna till skärgårdsöar, skidorter och mellan storstäderna minskade mycket kraftigt, enligt statistik från Telia.
Coronaviruset • Publicerad 14 april 2020
Resandet till Gotland minskade kraftigt, både från Stockholm och från andra håll. Arkivbild från Visby.
Resandet till Gotland minskade kraftigt, både från Stockholm och från andra håll. Arkivbild från Visby.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ministrar, epidemiologer och generaldirektörer har om och om igen upprepat samma mantra de senaste veckorna: Undvik resor i påsk, för att inte ytterligare spä på spridningen av coronaviruset. Inte minst har uppmaningen riktats mot stockholmarna, eftersom spridningen än så länge är störst i huvudstadsregionen.

Och Telias siffror, som bygger på anonymiserade uppgifter om rörelsemönster i samhället, tyder på att både stockholmare och andra storstadsbor har hörsammat uppmaningen.

Ras för Gotlandsresor

Annons

Under perioden från och med dymmelonsdagen till och med långfredagen, alltså den 8–10 april, minskade exempelvis resorna från Stockholm till Gotland och de populära skidorterna i Malung-Sälens kommun med 96 respektive 92 procent, jämfört med motsvarande dagar förra påsken. Även inflödet till Stockholms skärgård minskade – men inte alls lika kraftigt, "bara" med drygt 20 procent i snitt.

Utfärderna till öarna i Göteborgs skärgård minskade mer, med drygt 60 procent i genomsnitt, medan besöken i städer och samhällen längs Skånes kust föll med cirka 30 procent i snitt, enligt statistiken.

Färre Stockholmsbesök

Dessutom minskade resorna från både Göteborg och Malmö till Stockholm med 85 procent. Och påskresorna mellan Göteborg och Malmö, och från Stockholm till de båda andra storstäderna, minskade i samma storleksordning.

Även inflödet till Öland, populärt resmål bland boende i Kalmar län och övriga Småland men också från storstadsregionerna, ser ut att ha minskat kraftigt under påsken.

Fakta: Om Telias rörelsestatistik

Den aktuella statistiken är baserad på händelser i Telias mobilnät, det vill säga på hur Telias kunder rör sig.

Men baserat på bland annat uppgifter om marknadsandelar för olika mobiloperatörer är siffrorna justerade så att de ska spegla hela populationen. Man kan alltså utifrån statistiken dra slutsatser om hur folk i allmänhet rör sig.

Vanligtvis används statistiken som underlag för exempelvis stads- och kollektivtrafikplanering.

Källa: Telia

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons