Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskarnas tro på myndigheter undersöks

Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
Hur mycket litar svenskarna på Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer? Arkivbild.
Hur mycket litar svenskarna på Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer? Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur stor är tilltron till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och politikerna under krisen? Det ska forskare vid SOM-institutet i Göteborg ta reda på när man nu sjösätter en större undersökning med 6 000 slumpmässigt utvalda svenskar, rapporterar P4 Göteborg.

– Krisen kommer påverka samhället länge, det är nu vi måste fråga vad människor anser om hanteringen, det kan vi inte göra sen, säger Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet, till radion.

Annons

Frågorna börjar skickas ut nu och fram till sommaren. Forskarna vill veta mer om folks beteendemönster och åsikter under krisen.

– Vi vill veta vad människor tänker, hur de beter sig, vilket förtroende de ar för myndigheter och aktörer under tiden som krisen pågår, säger Martinsson och understryker att datainsamlingen inte kan göras i efterhand.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons