Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SvFF utreder elitlicensen – tar krishänsyn

Svensk elitfotboll vill pausa elitlicensen på grund av coronakrisen.
Nu tar Svenska fotbollförbundet hänsyn till frågan när man gör en översyn av elitlicensen, skriver TV4:s .
Fotboll • Publicerad 1 april 2020
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det fanns ett sådant beslut tidigare att vi skulle se över licensen utifrån kriteriet om en förenings ekonomiska förutsättningar och verksamhet under nästkommande år, men nu vill vi också, utifrån pågående coronasituation, se om det finns anledning att titta på något i elitlicensen kopplat till föreningarnas förmåga att uppfylla licenskraven, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till sajten.

En delrapport ska lämnas i september och eventuella förslag läggas fram i oktober.

Annons

Nilsson menar att förslag om eventuella förändringar ska betraktas som "enbart av tillfällig karaktär i en exceptionell situation".

Klubbarna överens

Svensk elitfotboll (Sef) är en intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan.

Tidigare i veckan sade Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbolldirekt att klubbarna kommit överens om att föra vidare frågan om pausad elitlicens 2021 till Svenska fotbollförbundet, på grund av de ekonomiska svårigheterna till följd av coronaviruset.

Samtidigt betonar Karl-Erik Nilsson att dagens regelverk går att applicera på coronakrisen.

Kortsiktig förändring?

– Redan i nuvarande text och licens-regelverk kan man mycket väl ta höjd för de konsekvenser som coronasituationen ger, men vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation, säger han till Fotbollskanalen.

Kjell Sahlström, ekonomichef på SvFF, har tidigare understrukit att reglerna, närmare bestämt skrivelsen om "särskilda skäl", inte ska läsas som att alla klubbar beviljas licens oavsett.

– Det kan finnas någon klubb som – oavsett corona – inte hade klarat upp sin situation ändå. Det är upp till licensnämnden att längre fram ta ställning till, sade han till Aftonbladet i fredags.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons