Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

SVT hyllar sjukvården med Levengood i spetsen

SVT hyllar sjukvårdspersonal och byråkrater i det direktsända programmet "En kväll tillsammans", specialgjort på grund av coronakrisen. Mark Levengood leder sändningen, i en förhoppning om att ena Sverige.
Tv • Publicerad 7 april 2020
Mark Levengood är programledare för "En kväll tillsammans". Pressbild.
Mark Levengood är programledare för "En kväll tillsammans". Pressbild.Foto: SVT

När Mark Levengood fick frågan om att leda ett hyllningsprogram till dem som jobbar i coronakrisens frontlinje tvekade han inte.

– Att vara med och samla hela nationen och få folk att förstå att även om vi är isolerade så är vi isolerade tillsammans. Bakom nästa vägg sitter också någon isolerad och tycker att livet känns väldigt konstigt, säger Mark Levengood.

Utan smink

Annons

"En kväll tillsammans" kommer att innehålla framträdanden från artister som medverkar från flera olika platser i landet. Förutom studion i Stockholm kommer det att finnas reportrar på plats i Umeå, Malmö och Göteborg. Alla som vill kan också vara med och bidra i Radiohjälpens insamling till dem som drabbas hårdast av läget i Sverige just nu.

– För mig är det viktigt att hylla all vårdpersonal. Jag vet att många går på knäna, men att de ändå går till jobbet med stor risk för sig själv och sina familjer, säger Mark Levengood och fortsätter:

– Men jag tycker också att byråkraterna ska hyllas, plötsligt får vi upp ett enormt fältsjukhus vid Älvsjömässan, och det får vi tacka engagerade och duktiga byråkrater för. De syns aldrig, men det är bannemej kugghjulen som får klockan att ticka i rätt riktning.

Han är en van programledare, nu är det i stället verkligheten som är ovan. Det blir ingen publik i studion och ingen orkester på plats. Inte heller maskörerna jobbar, vilket innebär att Mark Levengood kommer att se ut "som en rumpa i månsken", enligt honom själv.

– När vi sminkar oss i tv är det inte för att bli snygga utan för att färgkorrigera. Sminkar man sig inte blir man väldigt orange, så ni kommer att få se en orange Mark Levengood i tv.

Mamman gick bort

Mark Levengood beskriver den senaste tiden som snurrig – men inte bara på grund av viruset som fortsätter att spridas.

– Min mamma passade på att lägga sig på dödsbädden precis vid utbrottet. Även om alla sjukhus stängde fick besök för patienter vid livets slutskede genomföras, så jag fick vara med när hon dog. När jag kom ut ur sjukhuset hade alla coronaregler slagit till, jag fick gå ut till en värld som var helt tom, säger han.

En del i programmet är också att vara ett stöd för människor som är oroliga för det som händer i samhället just nu.

– Folk blir så rädda nu, och när folk är rädda och ska fatta beslut blir det så himla korkade beslut. Rädsla gör oss genuint och uppriktigt dumma i huvudet. Vi måste komma till rätta med rädslan i samhället och rädslan i oss själva, säger han.

"En kväll tillsammans" sänds lördag 20.00 i SVT1.

Fakta: Mark Levengoods tips mot coronaångest

1. Följ inte nyheterna hela tiden.

"Vi lever i en värd där folk genom alla tider har blivit sjuka, men plötsligt får vi alla siffror på det. Ingen av oss är byggd för att ta emot information i den takten."

2. Hjälp andra.

"En fråga som för mig hjälper mot ångest är 'hur kan jag hjälpa' – att flytta fokus från mig. Då hinner man inte grubbla så mycket."

3. Motionera.

"Mitt eviga råd, hur fånigt det än är: gå ut och promenera. Hitta en stig som ingen är på, gå jättelångt och se till att du blir trött. Om du är trött orkar du inte oroa dig och du sover bättre."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons