Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydkoreaner röstar trots pandemin

Feberkontroll av väljare, rejäla avstånd i köer till vallokaler, och speciella öppettider för människor i karantän – omständigheterna är speciella när Sydkorea i dag genomför sitt parlamentsval, trots coronaviruspandemin.
Sydkorea • Publicerad 15 april 2020
En väljare får kroppstemperaturen kontrollerad vid en vallokal i Seoul.
En väljare får kroppstemperaturen kontrollerad vid en vallokal i Seoul.Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Köande väljare håller avståndet í Seoul.
Köande väljare håller avståndet í Seoul.Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Landet är ett av de första hårt virusdrabbade länderna som håller ett nationellt val sedan coronaviruset började spridas för någon månad sedan. Men trots, eller kanske delvis också på grund av, den besynnerliga tiden väntas valdeltagandet bli högt.

Vid vallokalerna måste alla bära ansiktsskydd. Väljare ska köa med minst en meters mellanrum, och deras kroppstemperatur kontrolleras för att se att de inte har symtom på covid-19.

Annons

– Genomförandet sköts mycket bra, säger 80-årige väljaren Kim Gwang-Woo.

– På grund av coronaviruset håller folk avståndet och alla bär handskar.

Vid en del karantänanläggningar har det upprättats extra vallokaler för de boende, medan andra i karantän får rösta efter det att vallokalerna stängt för övriga väljare klockan 18 lokal tid (11 svensk tid).

Över var fjärde sydkorean, 27 procent, svarade i en opinionsmätning nyligen att viruset får dem att tveka om att delta i valet. Men en stor majoritet sade alltså att de inte är oroade. Förhandsrösterna den gångna helgen uppgår till 11,7 miljoner, en siffra som tyder på ett högt valdeltagande generellt. Totalt har 43,9 miljoner sydkoreaner rösträtt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons