Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark höjer bedömd smittrisk för symtomfria

Sundhedsstyrelsen i Danmark ändrar sin bedömning av hur stor risken är för att personer utan symtom kan föra sjukdomen covid-19 vidare – från "obekräftad" eller "mycket liten" till "betydlig".
Danmark • Publicerad 10 april 2020
På Kastrups flygplats i Köpenhamn uppmanas resenärer att hålla avstånd.
På Kastrups flygplats i Köpenhamn uppmanas resenärer att hålla avstånd.Foto: Martina Holmberg / TT

De officiella råden och rekommendationerna ändrades i torsdags eftersom Danmarks linje gått stick i stäv med flera internationella forskarstudier och danska forskares slutsatser, enligt Sundhedsstyrelsen (motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten), rapporterar tidningen Berlingske.

"Vi ska vara tydligare och mer precisa i vår beskrivning av att på befolkningsnivå kan smittan från symtomfria vara betydlig", skriver Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen till Berlingske.

Annons

Sundhedsstyrelsen bedömer fortfarande, liksom svenska Folkhälsomyndigheten, att den allra största andelen av smittotillfällen orsakas av dem med symtom. Friska personer som bär på viruset i luftvägarna kan sprida smittan i "begränsad utsträckning" skriver Sundhedsstyrelsen.

247 personer som smittats av coronaviruset i Danmark har avlidit och 5 800 personer är bekräftat smittade.

Under fredagen avled tio personer men antalet smittade som vårdas på sjukhus för covid-19 minskade för nionde dagen i rad.

401 personer vårdades under fredagen jämfört med 433 på torsdagen, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Det är den största minskningen av antalet vårdade sedan coronautbrottets start i Danmark.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons