Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibaner missnöjda trots fler friade fångar

Afghanistan • Publicerad 9 april 2020
Afghanska soldater håller vakt vid en vägspärr nära Bagrambasen i norra Kabul.
Afghanska soldater håller vakt vid en vägspärr nära Bagrambasen i norra Kabul.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Ytterligare hundra talibanfångar kommer att släppas under torsdagen. Det meddelar den afghanska regeringen – trots att extremiströrelsen lämnat samtalen om fångutväxling.

I onsdags släpptes hundra lågriskfångar sedan de lovat att inte ta upp sina vapen igen. Frisläppandet beskrivs officiellt som en del i strävan efter fred med talibanerna men också som ett sätt att minska risken för att coronaviruset sprids i fängelser.

Annons

Men talibanerna är missnöjda över vilka fångar som har släppts. Enligt ett avtal mellan USA och talibanerna skulle 5 000 talibaner släppas och extremisterna skulle i sin tur frige 1 000 regeringstrogna fångar.

Förhoppningen var att fångutväxlingen skulle bana väg för talibanerna att förhandla med den afghanska regeringen och för USA att dra tillbaka sina styrkor. Men en grupp talibaner som kommit till Kabul för att diskutera fångutbytet har nu återvänt till Kandahar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons