Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tegnell: Dåliga odds för festivalsommaren

Stora junifestivaler som Lollapalooza och Summerburst fortsätter att sälja biljetter, trots spridningen av coronaviruset.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell är skeptisk till att musikevenemangen blir av.
Musik • Publicerad 8 april 2020
Lollapalooza lockade 56|000 personer förra året. Arkivbild.
Lollapalooza lockade 56|000 personer förra året. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att oddsen för att stora festivaler kan arrangeras är dåliga. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att oddsen för att stora festivaler kan arrangeras är dåliga. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det första som dyker upp på Stockholmfestivalen Lollapaloozas hemsida är en uppmaning om att köpa biljetter – information om hur festivalen förhåller sig till framtiden finns däremot inte. När TT söker festivalens arrangör Live Nation hänvisas vi i stället till ett inlägg på sociala medier.

Där skriver Live Nation att de övervakar situationen och kommer att uppdatera om det blir några förändringar från den ursprungliga planen. Lollapaloozas datum är satt till den 26–28 juni och förra året lockade evenemanget över 56 000 personer.

"För tidigt att säga"

Annons

EDM-festivalen Summerburst planerar att fira tioårsjubileum den 5–6 juni på Ullevi – och även där går det fortfarande att köpa biljetter. TT har sökt festivalens kontaktperson på Live Nation utan resultat.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att det ser speciellt ljust ut för de stora festivalerna.

– Det är tidigt att säga någonting om det, men att samla väldigt mycket folk från olika delar av landet under de tidiga delarna av sommaren, oddsen är inte jättebra för att det kommer att fungera, säger han till TT.

Sweden Rock är planerat att dra i gång den 3–6 juni i Sölvesborg, och inte heller här vill arrangören ställa upp på en intervju. I stället hänvisar festivalens vd Mats Natvig till hemsidan.

Kan skjuta fram

Där skriver festivalledningen att de kommer med mer information i mitten av april, men att de arbetar på en plan B: "Vi har de senaste veckorna jobbat hårt för att se om det är möjligt att flytta fram festivalen till ett senare datum".

Den 6 april meddelade Roskildefestivalen att årets upplaga ställs in. Orsaken är att den danska statsministern Mette Frederiksen meddelat att förbudet mot stora folksamlingar förlängs till slutet av augusti. Festivalen skulle ha hållits den 27 juni–4 juli.

Men vad får man göra till sommaren då? Enligt Anders Tegnell är det svårt att förutspå situationen så långt i framtiden.

– Det beror på hur mycket av de olika restriktioner man tycker att man kan släppa på successivt framåt sommaren, om vi möjligen kan samlas lite fler. Men vi tar ett steg i taget, nu gäller det i första hand att få kurvan att vända ordentligt och hålla fast vid det vi gör i dag så att vi inte får en uppgång igen, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons