Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tegnell vill stoppa seniormatcher

Statsepidemiolog Anders Tegnell satte stopp för fotbollsklubbarnas planer på träningsmatcher i väntan på seriestarten.
Fotboll • Publicerad 16 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns ett klart regelverk: spela inga fotbollsmatcher på seniornivå. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns ett klart regelverk: spela inga fotbollsmatcher på seniornivå. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Flera allsvenska och damallsvenska klubbar hade börjat förbereda sig för tävlingsspel efter den påtvingade coronapausen och planerat för träningsmatcher redan nu till helgen.

Nu tar Anders Tegnell död för de planerna.

Annons

– Jag tycker ingenting. Det finns ett klart regelverk. Man ska inte spela seniormatcher, säger han.

TT: Är det någon skillnad på tävlingsmatcher och träningsmatcher?

– Nej. Inga matcher. Träning, ja, men inga matcher, säger Tegnell.

Uppdaterar riktlinjer

Svenska fotbollförbundet meddelade efter Tegnells uttalande att all seniorfotboll ska stoppas i Sverige.

Alla tävlingsmatcher i de högsta serierna var redan uppskjutna tills vidare. När beslutet fattades i mitten av mars fanns förhoppningen om att dra i gång allsvenskan och damallsvenskan i slutet av maj eller början av juni.

Svenska fotbollförbundet överlät till distrikten och de lokala klubbarna att själva avgöra om träningsmatcher kunde genomföras säkert.

Även om tävlingsfotbollen var uppskjuten hade flera allsvenska och damallsvenska klubbar återupptagit träningen och lagt träningsmatcher i helgen. Däribland AIK och BK Häcken på herrsidan samt Djurgården och Rosengård på damsidan.

Stockholms fotbollsförbund hade också beslutat att sätta igång seriespelet på lägre nivå med start på fredagen, med hänvisning till att smittspridningen skulle vara marginell.

Men även där stoppas matcherna för spelare över 18 år. Beslutet gäller damernas division 1-3, herrarnas division 4-7 samt övriga serier och cuper för seniorer.

Löfven kritisk

Helomvändningen kommer sedan beslutet att spela i Stockholm fått kritik från såväl spelare och ledare som från statsminister Stefan Löfven (S):

Annons

– Alla som spelat någon gång vet ju att det går högst en minut så har du första närkampen. Där kan man dels smitta varandra men också skada sig och därmed ta upp en plats i sjukvården som någon annan hade behövt, sade statsministern till Aftonbladet på onsdagen.

Löfven fick understöd av Anders Tegnell.

– Seniora matcher får vänta tills läget är betydligt lugnare än i dag, säger statsepidemiologen.

Däremot är det fritt fram för barn- och ungdomsidrott. Anders Tegnell beskriver det som viktigt för folkhälsan att ungdomar rör på sig.

Rekommendationen ändras något så att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Bara friska personer får delta, trängsel mellan människor måste undvikas och det måste finnas möjligheter att tvätta händerna och hålla bra hygien.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons