Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dopningsdom mot EM-guldmedaljören kan dröja

Även Robel Fsihas B-prov var positivt.
Den dopningsmisstänkte terränglöparen, som tog EM-guld i terränglöpning i fjol, riskerar nu avstängning.
Friidrott • Publicerad 8 april 2020
Dopningsmisstänkte Robel Fsiha, här vid sitt EM-guldlopp, har fått besked att även B-provet är positivt. Arkivbild.
Dopningsmisstänkte Robel Fsiha, här vid sitt EM-guldlopp, har fått besked att även B-provet är positivt. Arkivbild.Foto: Pedro Rocha/AP/TT

Den svenske terränglöparen åkte fast i ett dopningstest den 25 november i Etiopien. Efter det positiva resultatet begärde Fsiha, som tog EM-guld i december, att även B-provet skulle analyseras.

Resultatet har nu kommit och även det är positivt, något som Expressen var först med att rapportera.

Under utredning

Annons

Ärendet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission, som ger förslag på bestraffning till dopningsnämnden som i sin tur beslutar om straff eller friande dom. Även kommission kan besluta om att lägga ner utredningen. Men hur lång tid processen kan ta är oklart.

– Det är fortfarande under utredning och det råder förundersökningssekretess. Under själva processen tills dess att beslut är fattade får vi inte uttala oss om var vi befinner oss eller vad som framkommit, säger Tommy Forsgren, handläggare på dopningskommissionen, till TT.

– Det är egentligen bara idrottsutövaren som kan lyfta den sekretessen.

"Helt oacceptabelt"

Robel Fsiha är avstängd tills vidare och riskerar vid fällande dom en längre avstängning. Vilket ämne det rör sig om är inte officiellt.

”Nu tar utredningen vid och varken Robel eller hans tränare Patrik Melin kommer uttala sig mer innan dess att beslutet kommit”, skriver Spårvägens Friidrottsklubb i ett uttalande till Expressen.

Fsiha är den senaste i raden av svenska friidrottare som testat positivt för dopning de senaste åren.

– Det är helt oacceptabelt och vi jobbar verkligen stenhårt för att få bort det helt och hållet. Vi gör jättemycket men vi har ändå inte gjort tillräckligt, tydligen, säger generalsekreterare Stefan Olsson till TT.

– Samtidigt är det bra att systemet funkar, att fuskare åker dit. Och det här säger jag utan att veta hur det här (Fsihas fall) har gått till och om det finns förmildrade omständigheter eller annat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons