Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Thielska galleriet får köpa sin lokal

Konst • Publicerad 15 april 2020
Exteriörbild på Thielska galleriet. Arkivbild.
Exteriörbild på Thielska galleriet. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Konstgalleriet Thielska i Stockholm ska få köpa loss lokalerna på Djurgården av Statens fastighetsverk. Det framkommer i den vårändringsbudget som regeringen presenterade på onsdagen.

Thielskas styrelse har velat få igenom köpet i flera års tid, bland annat då de anser att hyrorna är för höga.

Annons

En privat donator har tidigare erbjudit sig att skjuta till de 25 miljoner kronor som krävs för att köpa det pampiga huset, men denne har nu dragit sig ur.

– Han sa att efter alla dessa år så hade givandets glädje avtagit, så han vill inte ställa upp längre, säger Peter Egardt, styrelseordförande för Thielska galleriet, till SVT Kultur.

Nu söker stiftelsen andra alternativ till finansiering för att köpa loss lokalerna. En inte helt lätt uppgift, enligt Peter Egardt.

– Det är ju inte så där alldeles enkelt att hitta en donator som är beredd att ställa upp med 25 miljoner kronor på ett bräde till en statlig stiftelse, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons