Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tillväxtchock väntas i Finland

Ekonomi • Publicerad 16 april 2020
Finland räknar med negativ tillväxt i år på grund av coronavirusutbrottet. Arkivbild.
Finland räknar med negativ tillväxt i år på grund av coronavirusutbrottet. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Den finländska ekonomin beräknas krympa med 5,5 procent i år på grund av coronavirusutbrottet, enligt Finlands finansdepartement. Den tidigare prognosen, från december 2019, var en positiv tillväxt på 1,0 procent.

Det är främst under det andra kvartalet landets bruttonationalprodukt kommer att krympa, vartefter man räknar med en återhämtning, enligt finansdepartementet.

Annons

Med nuvarande smittskyddsåtgärder bedöms den finländska ekonomin krympa med två procent varje månad. Så här långt har 100 000 finländska arbetstagare permitterats.

Precis som många andra konstaterar finansdepartementet att prognoserna är mycket osäkra.

För nästa år skruvas tillväxtprognosen upp en aning till 1,3 procent, från tidigare 1,1 procent och för 2022 räknar man med en tillväxt på 1,3 procent, mot tidigare 1,2 procent.

Det svenska finansdepartementet räknar med att Sveriges BNP krymper med fyra procent i år, enligt huvudscenariot. Finansminister Magdalena Andersson har också lagt fram ett värstascenario där BNP krymper tio procent om krisen blir mer utdragen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons