Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Travspelare får 15 miljoner efter spelkupp

En enskild spelare på Malta vann 15,5 miljoner på svenska V75.
Men nu stoppar ATG vinsten och delar ut pengarna till 95 000 kunder i stället, skriver Travronden.
Hästsport • Publicerad 3 april 2020
ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp. Arkivbild.
ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Historien börjar i maj förra året med en ovanligt låg utdelning för sju rätt efter V75-omgången i Örebro – endast 9 358 kronor. Sedan det börjat spridas rykten i spelkretsar visar det sig snart att ATG utsatts för en spelkupp.

En spelare på Malta har använt ett i Sverige otillåtet filsystem som gett personen en enorm utdelning: 128 sjuor, 1 411 sexor och 3 080 femmor – värt sammanlagt 15,5 miljoner kronor.

Delar på vinsten

Annons

Efter en lång utredning har ATG nu fattat beslutet att spelaren på Malta inte kommer att få sin utdelning. I stället räknas resultatet om och de spelare som fick så lite pengar från början får nu dela på pengar.

– Beslutet som vi tagit är att dela ut 14,9 miljoner till 95 000 ATG-kunder samt 600 000 kronor till utländska spelare. Det är givetvis en unik situation, men det känns både bra och rätt att göra så här, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG till Travronden.

Efter omräkningen ger nu sju rätt 12 467 kronor.

– Vissa spelare, som varit med på andelsspel, kanske bara får en extra krona utbetalt. Men det har också visat sig att några spelare får över 100 000 kronor till sitt konto. Vi hoppas kunna betala ut alla pengar i slutet av april.

Över maxtaket

ATG tillåter vadslagning via samarbetspartner i andra länder på sina spel. Spelaren på Malta använde sig av ett datorprogram som gjorde att det gick att lämna in fler system på samma gång än vad som är tillåtet i ATG:s spel, som har ett maxtak på 5 000 system.

Personen behövde heller aldrig registrera sig som svenska spelare måste göra.

– Varje land har sina egna regler och på Malta kan man spela i butik utan att behöva registrera sig, säger Jonsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons