Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tror inte på handelskrig om skyddsutrustning

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) är bekymrad över att flera länder försökt sätta upp handelshinder för att säkra den egna tillgången till sjukvårds- och skyddsutrustning under den pågående pandemin.
Men hon tror inte att det finns ork för ett fullskaligt handelskrig.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2020
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivbild.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

När pandemin breder ut sig globalt är efterfrågan på sjukvårdsutrustning och skyddsmaterial enorm från hela världen. Det väcker också protektionistiska tendenser.

Några exempel är att USA kritiseras bland annat av Tyskland för att ha stoppat en leverans av skyddsmasker från Thailand. Den svenska regeringen fick tidigare rycka in för att få loss fyra miljoner ansiktsmasker som importerats från Kina av Mölnlycke och som stoppats i Frankrike.

Dialog behövs

Annons

I Sverige har det också lyfts en oro för att en stor brist på material i USA kan leda till stora problem för Sverige om USA börjar bunkra, något som DN har rapporterat om.

– Om USA brett börjar använda sin "defence production act", som det har hänvisats till, så är det så att vi behöver ytterligare aktivera vår dialog med USA och vårt arbete framför allt från EU:s sida, säger Anna Hallberg.

"Defence production act" är en federal lag som USA:s president kan använda vid kris för att tvinga amerikanska företag att enbart producera och leverera utrustning till USA, skriver DN.

Enligt Anna Hallberg har den svenska regeringen hittills varit väldigt aktiva och fört samtal för att ta bort olika typer av handelsrestriktioner. Dels i enskilda fall, som det med Mölnlycke, dels också på ett bredare plan.

– Jag har starkt propagerat från Sveriges sida för att få bort moms, tullar och handelshinder på sjukvårdsutrustning nu för att det ska flyta bättre. Det har man nu från EU:s sida anammat och tagit det första steget för att göra det, säger Hallberg.

Handelsministrar möts

När det gäller handelsrelationen till USA anser hon att den för Sveriges del är god, men att det också handlar om att vara drivande i arbetet på EU-nivå. I nästa vecka möts EU:s samtliga 27 handelsministrar.

– Nu är det läge att aktivera dialogen med USA ännu närmre, inte minst inom EU, säger Anna Hallberg.

Utrikeshandelsministern säger att hon känner en viss oro för att flera länder satt upp handelshinder, men tror inte att det kommer att utvecklas till ett fullskaligt handelskrig.

– Det svåraste är att man från en del länders sida vill visa en politisk handlingskraft internt. Det är ganska många länder, både i och utanför EU, som reagerat så. Problemet är att det blir väldigt kortsiktigt.

– Jag tror inte att någon har ork eller mod att starta ett handelskrig när det gäller medicinsk utrustning just nu. Vi för alla ett krig mot pandemin. Med hårt arbete så kommer vi att lösa upp det här, men vi måste reagera snabbt, säger Anna Hallberg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons