Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trudeau: Inte normalt förrän vaccin finns

Kanada kommer inte kunna återvända till ett normalt liv förrän ett vaccin mot coronaviruset har utvecklats, bedömer Kanadas premiärminister Justin Trudeau i samband med att nya dystra siffror presenteras för det nordamerikanska landet.
Kanada • Publicerad 9 april 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid ett framträdande om coronakrisen i onsdags.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid ett framträdande om coronakrisen i onsdags.Foto: Sean Kilpatrick

Enligt officiella siffror på torsdagen har Kanada nästan 20 000 fall av bekräftat smittade av coronaviruset. Antalet döda låg på samtidigt på 461.

Men experterna räknar med att mellan 11 000 och 22 000 kanadensare kommer att dö av viruset innan pandemin är över.

Annons

Theresa Tham, som är högsta tjänsteman inom den kanadensiska sjukvården, betonade i samband med att de aktuella siffrorna presenterades att det var av yttersta vikt att landets invånare följde instruktionerna om att stanna hemma så mycket som möjligt.

"Chans till kontroll"

– Även om siffrorna som presenterats i dag kan verka hårda, så kan Kanadas modell resultera i att landet fortfarande har en chans att kontrollera epidemin, sade hon.

– Vi kan inte förhindra alla dödsfall, men vi måste förhindra så många dödsfall vi kan.

I Kanada har många företag som inte räknas samhällsbärande tvingats hålla stängt, vilket resulterat i att miljontals människor förlorat sina jobb.

Sedan den 15 mars har mer än fem miljoner kanadensare ansökt om arbetslöshetsstöd, enligt regeringens egna siffror.

"Ett vägskäl"

Trudeau konstaterade vid en presskonferens på torsdagen att Kanada nu befinner sig "vid ett vägskäl mellan det bästa och det sämsta utfallet för landet.

Han bedömde samtidigt att när smittspridningens "första våg" var över skulle ekonomin delvis kunna öppnas igen.

– Ett normaltillstånd som det var före (virusutbrottet) kommer inte att komma tillbaka förrän vi har ett vaccin för det här. . .  och det kan ligga långt in i framtid, sade Trudeau och tillade att det kan röra sig om 18 månader.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons