Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO om Trumps hot: Fel tid att skära ner

USA • Publicerad 8 april 2020
President Trump under presskonferensen i Vita huset.
President Trump under presskonferensen i Vita huset.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) tillbakavisar anklagelser från USA:s president Donald Trump om att FN-organet varit alltför "Kinacentrerat" under coronapandemin.

– Det var absolut nödvändigt i den tidiga fasen av utbrottet att få full tillgång till så mycket som möjligt, att vara på plats och arbeta med kineserna för att få ett grepp om det här, säger Bruce Aylward, rådgivare till WHO:s generaldirektör, under en virtuell presskonferens.

Annons

– Det är något vi gjort med alla andra hårt drabbade länder såsom Spanien.

Trump sade även att han överväger att strypa landets bidrag till WHO av missnöje med vad han anser vara dess fokus på Kina.

– Vi är fortfarande i pandemins akuta fas så det är inte rätt läge att skära ner på finansieringen, svarar Hans Kluge, regional chef för WHO i Europa, på en fråga om Trumps utspel.

USA:s bidrog under 2019 med över 400 miljoner dollar, omkring fyra miljarder kronor, vilket var nästan dubbelt så mycket som den andra största bidragsgivaren. Kina bidrog med 44 miljoner dollar, drygt 440 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons