Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tegnell frågande till Trumps Sverigeuttalande

Men utrikesminister Ann Linde (S) svarar att Trump har fel och statsepidemiolog Anders Tegnell tillbakavisar Trumps uttalande.
USA • Publicerad 8 april 2020
President Donald Trump kom in på Sveriges coronastrategi under sitt tal på tisdagen.
President Donald Trump kom in på Sveriges coronastrategi under sitt tal på tisdagen.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– Vi delar inte hans uppfattning. Visst lider vi, alla lider nu på olika sätt. Men den svenska sjukvården tar hand om det här på ett mycket bra sätt. Svensk sjukvård är en av de bästa i världen och fortsätter att vara det, säger Anders Tegnell när han på Folkhälsoinstitutets dagliga presskonferens får en fråga om Trumps uttalande.

Det var på en fråga om vad presidenten har för råd till utländska ledare som inte tar viruskrisen på allvar som Trump nämnde Sverige.

Annons

– Jag tror inte att de är alltför många. Om du tittar runt om i världen, så har alla, nästan alla som hanterat det så nu stängt igen. Storbritannien var ett exempel, sade Trump , och fortsatte:

– Nu pratar de om Sverige. Men Sverige utstår ett mycket svårt lidande. Du vet det va?

"Flocken"

Därefter tycktes han komma in på fenomenet flockimmunitet, det vill säga det som uppstår då en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun så att smittspridningen börjar klinga av.

– Sverige gjorde det. "Flocken". De kallar det "flocken". Sverige utstår ett väldigt, väldigt svårt lidande. Det är ett sätt att göra det på, sade Trump.

– Men, du vet, alla har tittat på varandra. Och hittills har nästan varje land gjort det på det sätt vi gjort det på, som vi valt att göra det på. Om vi inte hade gjort det på det sättet så skulle vi ha förlorat hundratusentals fler människor. Okej?

"Fel i sak"

En av dem som reagerar på Trumps uttalande är utrikesminister Ann Linde.

– Jag kan bara konstatera att Trump har haft fel i sak när han sade att Sverige har en strategi om flockimmunitet. Det stämmer inte och det är inte heller så att Sverige är hårdare drabbat än andra länder, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Anders Tegnell kommenterade också Trumps utspel under morgonen – i en intervju med SVT:s Morgonstudion.

– Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården, men jämfört med situationen i New York fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige, konstaterade Tegnell och ställde sig frågande till Trumps kommentar om "flocken".

– Jag vet inte vad han menar med det, men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte.

Annons

Trump har fått kritik för sina skiftande bedömningar av läget under coronakrisen. I början av utbrottet tonade han ner allvaret och jämförde sjukdomen covid-19 med en vanlig influensa.

"Inget att fnysa åt"

Han reagerade dock när en reporter nämnde detta på presskonferensen i Vita huset.

– Den värsta pandemin vi någonsin haft i denna värld var en influensa, och den hette... Du vet det, det var 1917, 1918. Och så många som mellan 50 och 100 miljoner människor dog, sade Trump, med syfte på Spanska sjukan.

– Det var en influensa, okej? Så du kan säga att jag sade att det var en influensa. Influensan är inget att fnysa åt (sneeze at).

Det senaste dygnet har närmare 2 000 människor avlidit i sviterna av covid-19 i USA, där totalsiffran över döda nu överstiger 12 000. Men enligt Trump kan landet nu vara på eller nära toppen av sin kurva och presidenten hoppas kunna börja öppna upp ekonomin igen.

– Vi vill öppna inom kort. Det är därför jag tror att vi kanske är på väg till den absoluta toppen på kurvan, sade presidenten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons