1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

USA och Kina enas om handelsavtal

Kina och USA har kommit överens om ett partiellt handelsavtal.
Förhandlingar om ett fördjupat avtal inleds omedelbart, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.
Ett partiellt handelsavtal har slutits mellan USA och Kina. På bilden presidenterna Donald Trump och Xi Jinping. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT

Uppgörelsen som nåtts kallas av parterna för ett fas 1-avtal och de samtal som tar vid handlar om att ta nästa steg, med ett fas 2-avtal.

Enligt Donald Trump har Kina gått med på stora strukturella förändringar och "massiva köp" av jordbruksprodukter, energi och varor från USA. Han tillägger att de nya tullar som USA hotat att införa på kinesiska varor på söndag inte kommer att införas.

Kan fortfarande stupa

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Robert Bergqvist tycker att ett handelsavtal mellan USA och Kina är ett steg i rätt riktning som tar bort en del osäkerhet. Däremot finns det ett stort "men", anser han.

– Uppenbarligen har man inte fått klart alla bokstäver i avtalet, och man är inte helt klar med den legala processen. Det kan fortfarande stupa, och USA kan frångå ingångna avtal, det har Trump visat tidigare i exempelvis relationer med Mexiko.

Att en del av tullarna rullas tillbaka är samtidigt ett viktigt besked, och förhoppningsvis innebär det att vi nu kan gå in i ett något lugnare förhållande mellan världens två största ekonomier, säger Bergqvist.

– Det är viktigt att man har fått ett delavtal, och att man börjar dra ner på den här krigsretoriken.

Ökar skyddet

Enligt Kinas regeringsrepresentanter kommer avtalet mellan länderna att öka skyddet för utländska företag verksamma i Kina och kinesiska företag i USA.

Från Kina kommer samtidigt brasklappen att förhandlingarna om ett så kallat fas 2-avtal hänger på att fas 1-avtalet implementeras.

Konflikten mellan USA och Kina är inte löst, även om de två länderna når ett handelsavtal. Ett handelsavtal är bra men det är bara en del i någonting mycket större, enligt Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank.

– Konflikten går mycket längre än till ett antal handelstariffer. Den handlar om herraväldet i världen, både ekonomiskt och militärt, säger Knut Hallberg till TT.

Enligt Bergqvist rör det sig om väldigt komplexa förhandlingar som inte bara inbegriper handel, utan också säkerhetspolitiska, teknologiska, och geopolitiska dimensioner.

– Man brukar säga att när två länder ska förhandla fram ett avtal brukar det ta 6–8 år att komma i mål. USA och Kina har hållit på i kanske två år. En del tycker att det är en långsam process, men det är faktiskt väldigt snabbsprunget, säger Robert Bergqvist

25-procentiga tullar kvar

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer kommer de tidigare 25-procentiga tullarna på kinesiska varor för 250 miljarder dollar, som redan har införts, att kvartstå. Tullnivån på övriga aktuella kinesiska varor, värda cirka 120 miljarder dollar, hamnar på 7,5 procent.

Lighthizer uppger att det fas 1-avtal som nu har förhandlats fram täcker kända tvistefrågor som upphovsrättigheter, tekniköverföring samt handel med jordbruksprodukter och finansiella tjänster. Det omfattar även valutapolitiska åtaganden och ett system för hur tvister om avtalet ska tolkas.

Twitterbeskedet från Donald Trump kom sedan Kinas regering på en presskonferens i Peking meddelat att stora framsteg gjorts och att USA lovat att fasa ut tullar på kinesiska varor.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.