Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals coronatrotsare gripna i Marocko

Marocko • Publicerad 13 april 2020
Resenärer håller avstånd till varandra medan de väntar på bussen i Marockos huvudstad Rabat.
Resenärer håller avstånd till varandra medan de väntar på bussen i Marockos huvudstad Rabat.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Över 4 300 människor har gripits i helgen i Marocko för att ha brutit mot de restriktioner som syftar till att bromsa coronautbrottet, enligt officiell statistik. Mer än hälften av de gripna ska ha satts i häkte.

Sedan i mitten av mars har myndigheterna gripit 28 701 personer runt om i landet varav 15 545 ställts inför domstol efter att ha frihetsberövats, enligt polismyndigheten DGSN.

Annons

Personer som bryter mot restriktionerna riskerar fängelse i upp till tre månader eller böter på upp till 1 300 dirham, motsvarande 1 260 kronor – eller både och.

Sedan den 19 mars råder utegångsförbud med undantag för de som har tillstånd att ta sig till jobbet. I förra veckan infördes krav på att bära munskydd i offentligheten.

Nedstängningen har försatt miljontals människor i en mycket svår ekonomisk situation då många arbetar i den informella sektorn och inte omfattas av något socialt skyddsnät.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons