Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tv-recension: Blanchett lysande i skurkroll

Cate Blanchett briljerar i rollen som ständigt leende ärkefiende till den amerikanska kvinnokampen i ett välskrivet tv-drama.
Tv-recension • Publicerad 8 april 2020
Cate Blanchett som Phyllis Schlafly i "Mrs America". Pressbild.
Cate Blanchett som Phyllis Schlafly i "Mrs America". Pressbild.Foto: Sabrina Lantos/FX
Rose Byrne som Gloria Steinem i "Mrs America". Pressbild.
Rose Byrne som Gloria Steinem i "Mrs America". Pressbild.Foto: Sabrina Lantos/FX

I USA på 1970-talet kämpar den gryende feministiska rörelsen för få igenom Equal Rights Amendment (ERA) – ett tillägg om jämställdhet mellan könen i landets konstitution. Men lagförslaget får oväntat motstånd från en viss Phyllis Schlafly. Hemmafrun från St Louis var en hårdnackad motståndare till kvinnorörelsen och på kort tid lyckades hon bygga upp en hel konservativ rörelse för att stoppa lagen.

Om den här striden, som fortfarande inte är över, har det amerikanska tv-bolaget FX gjort ett kostymdrama i miniserieform med Cate Blanchett i huvudrollen. Och Blanchett ser ut att ha riktigt roligt som boven i dramat. Med oklanderligt uppsatt hår och ett ständigt behagligt leende söker hon upp kongressledamöter och bjuder på hembakt – samtidigt som hon är bitande vass mot sina meningsmotståndare. I sitt vräkiga hus smider hon planer och diskuterar traditionella familjevärderingar tillsammans med sina bundsförvanter, omgivna av kvinnligt tjänstefolk.

Annons

Det är en njutning att se. Det är en svår balansgång att spela den här sortens antihjälte. Är hon för sympatisk glömmer vi vad som står på spel. Är hon för usel blir det inte längre roligt att följa med henne på resan. Men Blanchett behärskar den här jämvikten till max.

På den motsatta sidan i striden finns kända figurer som Gloria Steinem, Betty Friedan och Shirley Chisholm, här galant spelade av Rose Byrne, Tracey Ullman och Uzo Aduba. Seriens ramberättelse följer lagförslagets väg genom kongressen och kampen för att få tillräckligt många delstater att skriva under. Samtidigt får man flera roliga småhistorier där rollfigurernas egna berättelser utvecklas i färgstarka porträtt på vägen.

FX, som bland annat ligger bakom "Mad men", vet hur man skildrar nutidshistoria på det här sättet. Tidstypiska detaljer, miljöer, kläder och frisyrer bidrar också till stämningen.

"Mrs America" tar tydlig ställning för ERA, som – spoiler alert – fortfarande inte har klubbats igenom. Serien drar också rätt självklara paralleller till dagens kulturkrig och den rådande Trump-eran i amerikansk politik. Samtidigt är det här ett välgjort tv-drama med riktigt starka skådespelarinsatser.

Fakta: "Mrs America"

Genre: Drama

Premiär: 15 april på HBO Nordic

I rollerna: Cate Blanchett, Rose Byrne, Margo Martindale med flera

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck, Amma Asante med flera

Antal avsnitt: 9

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons