Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tv-recension: Vemodig folkhems-sci fi

Simon Stålenhags populära konstverk har förvandlats till ett vemodigt och poetiskt amerikanskt tv-drama, som lyckas förvalta hans nostalgiskimrande folkhems-science fiction.
Tv-recension • Publicerad 8 april 2020
Simon Stålenhags bilder har blivit poetisk tv-science fiction i "Tales from the loop". Pressbild.
Simon Stålenhags bilder har blivit poetisk tv-science fiction i "Tales from the loop". Pressbild.Foto: Amazon Studios
Konstnären Simon Stålenhags konstverk ligger till grund för tv-serien "Tales from the loop". Arkivbild.
Konstnären Simon Stålenhags konstverk ligger till grund för tv-serien "Tales from the loop". Arkivbild.Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Den svenske konstnären Simon Stålenhag har fascinerat folk över hela världen med sina bilder på robotar och rostiga framtidsmaskiner bland åkrar, villaområden och ungar i täckjackor i 1980-talets Sverige.

Nya tv-serien "Tales from the loop" bygger på samlingsboken "Ur varselklotet" och i skaparen Nathaniel Halperns händer har handlingen förflyttats till USA och den lilla staden Mercer i Ohio.

Annons

Precis som bilderna i förlagan är avsnitten fristående från varandra. Men alla historier kretsar på ett eller annat sett kring The loop – ett underjordiskt forskningskomplex som sysselsätter hela bruksorten – och som ställer dess invånare inför diverse metafysiska och existentiella knasigheter.

En flicka ger sig tillsammans med grannpojken ut och letar efter sin mamma som försvunnit och lämnat efter sig en mystisk artefakt. En pojke hör röster komma från en mystisk glob. En man råkar snubbla in i ett parallellt universum och möter en alternativ version av sig själv. Men det handlar egentligen inte så mycket om de mystiska fenomenen. Tonvikten ligger på rollfigurerna, deras ensamhet och sökande efter närhet.

Det påminner en del om "Black mirror". Eller som en mer eftertänksam och introvert kusin till "Stranger things".

Den som oroat sig över att känslan i Stålenhags konstverk skulle vara svår att översätta till en amerikansk tv-serie har gjort det i onödan. Även om handlingen har förflyttats från Mälaröarna till amerikanska Mellanvästern känns färgerna, vinterlandskapet och det småkusliga igen. Den där kittlande spänningen som uppstår när det vardagliga möter det fantastiska. Känslan av ödslighet och vemodig nostalgi. Serien fångar helt enkelt det där som gör Stålenhags bilder så fantasieggande. Den melankoliska pianomusiken, som är komponerad av Philip Glass, bidrar till den speciella stämningen.

Det finns några blinkningar till Sverige också. Elektra Kilbey, annars känd från svenska tvillingduon Say Lou Lou, spelar mamman Alma, som gnolar på svenska. Radion spelar Owe Thörnqvists "Rumba i Engelska parken" och på den lokala biografen visas "Sommaren med Monika".

Det hela är mycket poetiskt och stillsamt. Men knappast något för den otålige. Det här kräver att du lägger ifrån dig telefonen en stund och låter dig sugas in i en rostig partikelaccelerator.

Fakta: "Tales from the loop"

Genre: Science fiction

Premiär: 3 april på Amazon Prime

I rollerna: Daniel Zolghadri, Rebecca Hall, Paul Schneider med flera

Regi: Mark Romanek, Dearbhla Walsh, Andrew Stanton med flera

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons