Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hygienjätte ska tillverka miljoner vårdmasker

Hygienjätten Essity startar produktion av ansiktsmasker till vården och räknar inom kort med att börja leverera miljontals varje månad.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tror att det kan täcka en stor del av behovet av så kallade kirurgmasker.
Coronavirus • Publicerad 8 april 2020
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är nöjd med att Essity efter kort startsträcka ska börja tillverka kirurgmasker till vården.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är nöjd med att Essity efter kort startsträcka ska börja tillverka kirurgmasker till vården.Foto: Anders Wiklund/TT
Pia Sandvik, vd för statliga forskningsinstitutet Riseg.
Pia Sandvik, vd för statliga forskningsinstitutet Riseg.Foto: Anders Wiklund/TT
Magnus Groth, vd för hygien- och hälsobolaget Essity under en pressträff tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Magnus Groth, vd för hygien- och hälsobolaget Essity under en pressträff tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi har sett en mycket snabb ökning av behovet, och det lär fortsätta. Det här blir ett mycket bra tillskott, sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

Essitys nystartade tillverkning är enligt Baylan och företaget ett resultat av ett möte som regeringen bjöd in till i början av mars. En rad företag fick frågan om de kunde ställa om produktion för att öka tillgången av skyddsutrustning. I samarbete med det statliga forskningsinstitutet Rise har bolaget sedan arbetat vidare med utformning och tester av en så kallad kirurgmask, typ 2R.

Annons

Nu kan Essity snart börja producera i större skala och leverera till vården genom ett avtal som håller på att bli färdigt med Socialstyrelsen. Myndigheten har fått extra tillskott för att köpa in skyddsutrustning av olika slag.

– Vi kommer att kunna leverera tre miljoner masker i månaden och donerar den första miljonen, sade Essitys vd Magnus Groth på pressträffen.

30 miljoner

När företaget i augusti tar en ny maskin i bruk kan produktionen öka till 30 miljoner masker per månad.

– Vi är säkra på att det kommer att täcka, minst, det svenska behovet, säger Groth som räknar med att efterfrågan även utanför vården, ute i samhället, kommer att öka.

Groth säger också att det finns planer att starta produktion vid företagets fabriker i andra länder.

– Det är viktigt att man har lokal produktion, vi kommer även att tillverka ansiktsmasker i Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Forskningsinstitutet Rise kvalitetskontrollerar också den personlig skyddsutrustning som nu börjar produceras inom Sverige. Det gör att kontrollen går snabbare än vad en vanlig process med CE-märkning skulle göra.

Har väglett

– Vi har tittat på olika varianter av masker och sagt vad som kommer att klara kvalitetskraven. Vi har väglett Essity för att de snabbt ska kunna komma i produktion, säger Pia Sandvik, vd för Rise.

TT: Det brukar vara hårda krav på den här typen av utrustning?

– Det är klart att det är, och vi håller på dem. Det är oerhört viktigt så att vården vet att de har säker utrustning, säger Sandvik som säger att Rise haft en mycket tät kontakt med Arbetsmiljöverket.

Annons

Sandvik säger att institutet samarbetar med flera andra företag som bland annat vill tillverka visir, men också kläder.

– Det finns ett stort intresse, säger Sandvik.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons