Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvivlande Bolsonaro ensam i toppen

Han har ifrågasatt hur många som dör av den "lilla influensan", går på tvärs med sin egen regering och vill inte införa fler begränsningar – tvärtom.
Brasiliens president Jair Bolsonaro tappar snabbt stöd och avgångskrav växer starkare.
Brasilien • Publicerad 1 april 2020
Anhöriga håller avstånd medan en coronasmittad person begravs i Manaus i norra Brasilien.
Anhöriga håller avstånd medan en coronasmittad person begravs i Manaus i norra Brasilien.Foto: Edmar Barros/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro är allt mer ensam i sin syn på coronaviruset och dess konsekvenser, även i sin egen regering.
Brasiliens president Jair Bolsonaro är allt mer ensam i sin syn på coronaviruset och dess konsekvenser, även i sin egen regering.Foto: Andre Borges/AP/TT
Ett fältsjukhus har byggts i en stadion i São Paulo.
Ett fältsjukhus har byggts i en stadion i São Paulo.Foto: Andre Penner/AP/TT
I Rio de Janeiro håller sig de allra flesta människor hemma, men hemlösa bildar långa köer för att få mat från en privat välgörenhetsorganisation.
I Rio de Janeiro håller sig de allra flesta människor hemma, men hemlösa bildar långa köer för att få mat från en privat välgörenhetsorganisation.Foto: Leo Correa/AP/TT
Vårdpersonal undersöker människor genom fönstret på en bil utanför São Paulo för att se om de uppvisar några symtom.
Vårdpersonal undersöker människor genom fönstret på en bil utanför São Paulo för att se om de uppvisar några symtom.Foto: Andre Penner/AP/TT

Under de senaste veckorna har flera delstater och städer på eget bevåg beordrat människor att hålla sig hemma och stängt ned delar av samhällen.

Frågar man Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mendetta så bör alla landets invånare hålla mesta möjliga avstånd till varandra för att underlätta för vården. Detta har regeringens stabschef sagt att hela regeringen står bakom.

Annons

Frågar man president Bolsonaro är guvernörerna och borgmästarna som infört egna restriktioner kriminella "jobbdödare", som springer "vänsterns" ärenden. Virussjukdomen covid-19 – som hittills krävt minst över 40 000 människors liv – har han återkommande kallat den "lilla influensan".

Mångmiljonstaden São Paulo tycks vara den värst drabbade staden i Latinamerika, men det har Bolsonaro försökt förklara med politiskt siffertrixande.

Väger mot hunger

Viruset har dödat åtminstone 203 människor i Brasilien, meddelar myndigheterna på onsdagen enligt nyhetssajten G1. Den yngsta personen som smittats och avlidit i landet är en 23-årig man.

– De som är under 40 år löper nästan noll risk att dö. Så det finns inga skäl att inte låta dessa människor arbeta. I slutänden, även om viruset är dödligt i vissa fall, så kan hunger också vara dödligt, sade presidenten inför ett pressuppbåd vid presidentpalatset i Brasília, där också en grupp anhängare till honom närvarade.

En reporter ställde en fråga om hälsoministern Mendettas syn på saken, varpå en Bolsonaro-anhängare utropade att journalisterna försöker "ställa folket mot presidenten". Bolsonaro svarade genom att uppmuntra anhängaren att tala – och säga åt reportern att hålla tyst.

När stämningen började urarta började reportrarna dra sig tillbaka. Då riktade presidenten ytterligare hånfulla kommentarer mot dem, där han bland annat frågade om de "skulle överge folket". Sedan fortsatte han att ta emot frågor.

Politisk press

Jair Bolsonaros popularitet har sjunkit sedan landet behövt hantera coronavirusets spridning, enligt brasilianska opinionsmätningar.

Bland den rejält högerlutande presidentens politiska motståndare hörs avgångsropen. Flera av Arbetarpartiets toppnamn har i ett öppet brev skrivit att han sätter sig själv och sina politiska intressen före folkets välbefinnande, och att människor kommer att dö på grund av honom.

En politisk kommentator i tidningen O Globo har gett den tidigare militären Bolsonaro smeknamnet "Kapten Corona".

Vid återkommande tillfällen har brasilianer i flera städer ställt sig på balkonger om kvällarna, bankat i kastruller och skanderat avgångskrav.

Annons

En satirisk bild som sprids av tusentals brasilianer i sociala medier föreställer en dinosaurie som blickar upp mot en jättelik asteroid som störtar ned mot jorden. Den utbrister: "Vad fan, det här kommer vara dåligt för ekonomin!"

"Vi ska alla dö"

Bolsonaro själv gör en poäng av att strunta i att hålla avstånd till andra människor. På söndagen vandrade 65-årige Bolsonaro längs med gator i huvudstaden Brasília och skakade hand och tog bilder med mängder av människor.

– Vi måste konfrontera detta virus, men gör det som en man, för fan, inte som en pojke. Vi måste möta verkligheten. Sådant är livet. Vi ska alla dö en dag, sade presidenten, som har opererats minst fyra gånger sedan han blev knivhuggen under sin valkampanj i september 2018.

– Vi måste vidta förebyggande åtgärder för de äldre, för människor som löper hög risk. Men att skydda jobben är en nödvändighet.

Filmklipp som presidenten laddade upp plockades ned av Facebook, Twitter och Instagram med hänvisning till deras regler om att sprida desinformation som riskerar att leda till att människor far illa.

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men har sedan varit bosatt i Barra da Tijuca, en vackert belägen strandförort till Rio de Janeiro. Han har en bakgrund som militär.

64-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under förra årets valkampanj och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

I centrum för hans valkampanj stod löften om hårda tag mot den utbredda korruptionen och den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, i en ekonomi som haltar betänkligt.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons