Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland planerar återgång till det normala

Krav på munskydd på offentlig plats och begränsningar i hur många som får träffas på en och samma gång. Det hoppas Tyskland ska bidra till att restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset snart kan lättas.
Tyskland • Publicerad 6 april 2020
Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin var nästan tom i söndags. Inrikesdepartementet vill att restriktionerna i landet ska lättas så snart det är möjligt, enligt ett dokument som Reuters har tagit del av.
Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin var nästan tom i söndags. Inrikesdepartementet vill att restriktionerna i landet ska lättas så snart det är möjligt, enligt ett dokument som Reuters har tagit del av.Foto: Christoph Soeder/AP/TT

Tysklands inrikesdepartement har tagit fram en lista med åtgärder som man hoppas ska möjliggöra en gradvis återgång till det normala efter det att de nuvarande restriktionerna hävs den 19 april.

Stora delar av Tyskland har varit nedstängda sedan den 22 mars. Restriktionerna för att hejda spridningen av coronaviruset har fått landets ekonomi att tvärnita och den väntade recessionen gör beslutsfattarna angelägna om att försöka få i gång viktiga verksamheter igen.

Spåra smittade

Annons

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett utkast till inrikesdepartementets handlingsplan. Där står att de föreslagna åtgärderna tros vara tillräckliga för att hålla infektionstakten under siffran ett, alltså när en smittad person statistiskt sett smittar mindre än en annan människa med viruset, även om samhället gradvis återgår till det normala.

Förhoppningen framöver är att man inom ett dygn ska kunna spåra 80 procent av de personer som en smittad person har varit i kontakt med. Dessa ska sedan att sättas i karantän, antingen hemma eller på hotell.

Obligatoriskt munskydd

De strikta gränskontrollerna kommer att lättas men stora evenemang och privata fester kommer fortsatt att vara förbjudna. Så snart det finns tillräckligt med munskydd kommer det också att bli obligatoriskt att bära dem på tåg och bussar såväl som i fabriker och offentliga byggnader, enligt listan med åtgärder.

Samtidigt meddelar det tyska inrikesdepartementet att alla som anländer till Tyskland kommer att behöva sitta i karantän i 14 dagar. Åtgärden gäller från den 10 april – men hälsopersonal från gränsområdena och affärspersonal på kortare resor kommer att undantas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons