Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland: Utbrottet under kontroll

Coronaviruset är under kontroll tack vare den senaste månadens restriktioner, meddelar Tysklands hälsominister Jens Spahn.
Smittspridningen har sjunkit markant i landet.
Tyskland • Publicerad 17 april 2020
En bilförare testas vid en "drive through"-testmottagning i Dresden tidigare i veckan. Arkivbild.
En bilförare testas vid en "drive through"-testmottagning i Dresden tidigare i veckan. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

De strikta restriktionerna i Tyskland som har lett till att många människor stannar hemma har varit framgångsrika, enligt hälsoministern.

– Utbrottet är – i dag – under kontroll och hanterbart igen, säger han och lägger till att vården inte än så länge blivit överbelastad.

Annons

Varje person i landet som bär på coronaviruset smittar i genomsnitt 0,7 annan person, visar nya siffror från Robert Koch-institutet, landets smittskyddsmyndighet.

Talet är en viktig faktor för politiker när de bedömer hur viruset ska hanteras. Regeringen planerar att lätta på de restriktioner som införts i landet, där skolor och de flesta företag har stängts för att stävja virusets spridning.

Från och med måndag ska butiker med lokaler på upp till 800 kvadratmeter få öppna om de följer uppsatta hygienregler. Skolor ska börja öppna igen den 4 maj.

Fortfarande gäller regeln om att inte fler än två personer får samlas, förutom familjer som bor ihop, och stora evenemang är fortsatt förbjudna fram till den 31 augusti.

– Smittokurvan har planats ur, men den måste fortfarande hålla den linje som gör att den inte överbelastar vårt vårdsystem, sade förbundskansler Angela Merkel i onsdags, då siffran låg runt 1,0.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons