Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Uefas varning: Kan utesluta klubbar ur CL

Lag vars nationella ligor avslutas i förtid kan bli utslängda från Champions League.
Det bekräftas av Uefa.
"Att stoppa tävlingar borde verkligen vara den sista utvägen", meddelar det europeiska fotbollsförbundet enligt AFP.
Fotboll • Publicerad 3 april 2020
Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.
Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

På torsdagen kom beskedet från Belgien att man vill avsluta ligaspelet och att serieledande Club Brygge därmed skulle bli mästare.

Ett sådant beslut kan dock få konsekvenser för den belgiska storklubben.

Annons

I vanliga fall belönas ligamästaren i landet med en direktplats till Champions Leagues gruppspel – men beslutet att bryta ligan och låta den nuvarande tabellen gälla som slutgiltig faller inte Uefa i smaken.

"Avgöras på planen"

En sådan åtgärd ska endast vidtas när det bedöms saknas utrymme i kalendern för att avsluta säsongen. Om det bedöms att så inte är fallet i Belgien kan Club Brygge uteslutas från Champions League kommande säsong.

Uefa har tillsammans med de europeiska klubbarnas intresseförening ECA och European Leagues intresseorganisation som företräder de europeiska ligorna i ett öppet brev skrivit att man jobbar på möjligheten att avsluta ligaspelen i juli eller augusti.

"Det är av största vikt att även störda evenemang, som den här epidemin orsakat, inte hindrar våra tävlingar från att avgöras på planen. Detta i enlighet med reglerna och att alla sporttitlar delas ut baserat på resultat", står att läsa i brevet.

Belgiska ligan ifrågasätter

Vidare meddelas att det finns en stark tro på att fotbollen kan återupptas de kommande månaderna och att beslut som leder till att ligorna bryts i det här läget inte kommer att rättfärdigas.

"Uefa reserverar sig rätten att bestämma vilka klubbar som har rätt att delta i Uefas klubblagstävlingar 2020/2021", skriver man.

Uefa har nu gett arbetsgrupper i uppdrag att utreda de juridiska och finansiella konsekvenserna av coronakrisen och komma fram med en ny matchkalender. Förhoppningen är att detta ska vara slutfört i mitten av maj.

Enligt nyhetsbyrån AFP har den belgiska ligan på fredagsmorgonen haft "konstruktiva diskussioner" med Uefa och "ifrågasatt varje strategi som skulle tvinga en liga att fortsätta i den nuvarande hälsokrisen".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons