Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga kallas till mönstring trots coronastopp

15 000 ungdomar har i dagarna fått besked om mönstring i sommar.
Men den nuvarande mönstringen är för tillfället stoppad på grund av coronaviruset och hur det blir till sommaren är osäkert.
Försvar • Publicerad 3 april 2020
Mönstringen är planerad att starta i augusti 2020. Arkivbild.
Mönstringen är planerad att starta i augusti 2020. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor och män födda 2002 har kallats in till mönstringen som är planerad att starta i augusti i år och pågå fram till sommaren 2021. Målet för myndigheten är att cirka 5 500 personer ska skrivas in för att göra sin värnplikt vid något av Försvarsmaktens förband.

Just nu håller dock Rekryteringsmyndigheten verksamhet som mönstring stängd i en månad på grund av coronaviruset.

Annons

– Vi har en speciell karaktär på vår verksamhet eftersom ungdomar åker genom hela landet. Då vill inte vi vara en myndighet som bidrar till att smittspridning sker, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndgiheten.

Hur viruset påverkar mönstringen i sommar vill Marinette Nyh Radebo inte spekulera i.

"Inte etisk korrekt"

För två veckor sedan beslutade myndigheten att stoppa mönstringen för tio procent av personer födda 2001 som blivit kallade, men som ännu inte gjort sin mönstring.

– Eftersom mönstring är så speciellt hävde vi mönstringen för 1 044 personer. De kan inte bestämma själva om de vill komma eller inte, utan är under totalförsvarspliktlagen. Då tyckte vi som myndighet att tvinga folk att komma under de här förutsättningarna inte är etisk korrekt, säger Marinette Nyh Radebo.

Inte fyllt alla platser

Bland personer födda 2001 har 4 700 blivit inskrivna för värnplikt, men målet för Rekryteringsmyndigheten är 5 500 personer. Trots att tio procent i åldersgruppen fått sina kallelser hävda är andra inplanerade att göra sin mönstring under våren.

– Tanken är att vi ska öppna upp verksamheten igen 20 april och då är det fortfarande inplanerat att det är flera av -01:orna som ska mönstra.

För gruppen född 2002 påbörjas grundutbildningen vid Försvarsmakten sommaren 2021. Utbildningen genomförs på olika platser i landet och är mellan 6 och 15 månader lång. Det var i mars 2017 som regeringen återaktiverade värnplikten.

Fakta: Mönstring och värnplikt

I mars 2017 återaktiverade regeringen värnplikten. Den som fyller 18 år måste lämna uppgifter om sig själv till mönstringsunderlaget och kan bli skyldig att mönstra och att genomföra grundutbildning med värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt.

• Får du brevet med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget måste du svara på frågorna.

• Blir du kallad till mönstring måste du komma.

• Blir du inskriven till grundutbildning med värnplikt måste du genomföra utbildningen.

• Den som inte uppfyller sina skyldigheter kan bli anmäld för brott mot totalförsvarsplikten.

Det finns giltiga skäl till att inte lämna uppgifter till mönstringsunderlaget, att inte komma till mönstringen eller att inte genomföra värnplikten. För att Rekryteringsmyndigheten ska bedöma om en person har giltiga skäl behöver personen ansöka om uppskov, vilket kan beviljas av till exempel hälsoskäl eller av sociala skäl.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons