Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppsala klarar inte att hjälpa Stockholm

Region Uppsala kommer inte kunna avlasta region Stockholm i arbetet med covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Mikael Köhler vid Region Uppsala ger beskedet att regionen inte kommer kunna hjälpa region Stockholm i nuläget. Arkivbild.
Mikael Köhler vid Region Uppsala ger beskedet att regionen inte kommer kunna hjälpa region Stockholm i nuläget. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var på fredagen som Region Stockholm bad om hjälp från kollegerna i Uppsala, framför allt när det gäller bemanningen av intensivvårdplatser. Men svaret är alltså negativt.

– Som det ser ut i nuläget så har vi inte möjlighet att göra det, men vi kommer att fatta ett nytt beslut under måndagen. Kanske ser situationen annorlunda ut då, det beror lite på hur många nya patienter vi får under helgen, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

Annons

Han understryker att det var tungt att ge beskedet till Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Att fatta det beslutet var bland det jobbigaste jag har gjort, jag känner Björn personligen så det var verkligen inte roligt.

Svårt att bemanna

Region Uppsala uppger att man även där har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin.

– Antalet fall i region Uppsala stiger snabbt, med tanke på regionens storlek har vi ett ganska högt antal smittade per invånare, säger Mikael Köhler och fortsätter:

– Syrgasåtgången på Akademiska är 100 procent högre än normalfallet den här tiden på året, det ger en fingervisning om trycket.

"Inte möjligt"

För att vårda de fall av covid-19 som nu kommer in har man i Region Uppsala utökat kapaciteten med 24 nya IVA-platser. Ytterligare åtta tillkommer under nästa vecka,

– Vi vill självklart hjälpa till, men det är inte möjligt just nu. Vi kan själva behöva hjälp snart, säger Köhler.

Försvarsmaktens fältsjukhus som i nuläget finns i Älvsjö, Stockholm, var till en början tänkt att sättas upp utanför Uppsala på Ärna flygfält.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons