Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppsala vänder – erbjuder Stockholm hjälp

Coronaviruset • Publicerad 6 april 2020
Mikael Köhler, chefsläkare och tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Arkivbild.
Mikael Köhler, chefsläkare och tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Uppsala kommer att erbjuda Stockholm hjälp med sjukvårdsresurser i form av helikoptertransporter och intensivvårdspersonal som följer med transporterna, meddelar Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

– Vi fick en begäran om stöd från Region Stockholm sent på fredag eftermiddag och sade då att vi inte kunde ge ett omedelbart stöd. Men vi har utvärderat våra möjligheter, säger han på en presskonferens.

Annons

Region Uppsala uppger att man har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin, varför det i fredags inte gick att erbjuda grannregionen hjälp. Det var ett mycket tungt besked, enligt Köhler.

Uppsala har nu också bett den regionala särskilda sjukvårdsledningen för Stockholm att precisera vilken resurs som efterfrågas, om det är personal eller material.

Region Uppsala erbjuder sedan tidigare att ambulanser kan hämta personer utanför Uppsala län och köra dem till Akademiska sjukhuset, något man underströk på presskonferensen.

– Vi vill förstärka den möjligheten och vara tydlig med att den vill vi hjälpa till med, säger Mikael Köhler.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons