Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA: Cybersoldater stoppar Nordkoreas hackare

Att nordkoreanska hackare riktar in sig mot finansiella system i väst är känt. Nu berättar amerikanska myndigheter att siktet även är inställt på infrastruktur i USA – och om hur "cybersoldater" i landet möter hotet.
USA • Publicerad 15 april 2020
Sydkoreanska it-säkerhetsarbetare analyserar en attack som misstänks ha kommit från Nordkorea. Arkivbild.
Sydkoreanska it-säkerhetsarbetare analyserar en attack som misstänks ha kommit från Nordkorea. Arkivbild.Foto: Yun Dong-Jin/AP/TT

Flera gånger har hackergrupper i Nordkorea lyckats komma över stora summor pengar genom cyberattacker. Eftersom landet står under omfattande sanktioner är efterfrågan på utländsk valuta stor.

Men enligt amerikanska myndigheter är det inte bara banker och betaltjänster som Nordkorea riktar in sig på.

Annons

"Nordkorea använder sin cyberkapacitet för att stjäla från finansiella institutioner, men har också kapacitet att störa eller förstöra kritisk amerikansk infrastruktur genom cyberattacker", går att läsa i en rapport sin släpptes på onsdagen.

Stor belöning

För att möta det påstådda hotet har försvarshögkvarteret Pentagon satsat stort på så kallade cybersoldater. Enligt försvarsdepartementet spårar cyberstyrkorna aktivt Nordkoreas aktiviteter, oavsett om det handlar om stölder eller spionage. Totalt ska summor på flera miljoner dollar ha beslagtagits från vad USA hävdar är nordkoreanska hackare som stulit från banker och andra institutioner.

Men myndigheterna tycker sig inte ha tillgång till all information, och har därför utlyst en belöning på motsvarande upp till 50 miljoner kronor till den som kan bidra med uppgifter om Nordkoreas hackeraktivitet.

20 miljarder

I augusti förra året bedömdes Nordkorea totalt ha lagt beslag på motsvarande över 20 miljarder kronor genom hackning, pengar som sedan använts till landets kärnvapenprogram enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd

Fakta: Nordkoreanska cyberattacker

Vid en cyberattack mot Sony Pictures 2014 blev filmbolaget av med ett stort antal dokument med uppgifter om anställda och kunder samt privat kommunikation mellan högt uppsatta chefer. Vid hackerangreppet stals också manuskript och information om kommande filmer.

När centralbanken i Bangladesh hackades 2016 överfördes över 81 miljoner dollar till olika konton i Filippinerna och andra länder. Större delen av pengarna kunde inte återbördas.

Utpressningsviruset Wannacry fick en omfattande spridning världen över i maj 2017 och infekterade omkring 300 000 datorer i 150 länder. Viruset krypterade filer på de utsatta datorerna och för att få åtkomst till dem igen krävdes användarna på stora summor pengar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons