Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Donald Trump gör sig redo att öppna USA

USA:s president lägger inom kort fram riktlinjer för vad han kallar en nystart för Amerikas ekonomi – efter veckor av nedstängning på grund av coronapandemin.
Men guvernörer i hårt drabbade delstater förlänger nedstängningen.
USA • Publicerad 16 april 2020
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.Foto: Kathy Willens/AP/TT
USA:s president Donald Trump talar om coronaviruset i Vita husets rosenträdgård.
USA:s president Donald Trump talar om coronaviruset i Vita husets rosenträdgård.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Ett ödsligt Wall street i det coronavirusdrabbade New York i USA.
Ett ödsligt Wall street i det coronavirusdrabbade New York i USA.Foto: Ted Shaffrey/AP/TT
Människor med munskydd håller avstånd från varandra i tunnelbanan i det coronavirusdrabbade New York i USA.
Människor med munskydd håller avstånd från varandra i tunnelbanan i det coronavirusdrabbade New York i USA.Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

New Yorks guvernör Andrew Cuomo, vars delstat är värst härjad, säger sig vara redo att hålla sin delstat stängd så länge folkhälsan kräver – vad Vita huset än säger.

I måndags bildade han och guvernörer i sex andra delstater på östkusten en samarbetsgrupp för att utveckla en regional plan för hur livet ska återgå till det normala efter covid-19-krisen. Nu säger Cuomo att staterna tidigast kan öppnas igen den 15 maj.

Annons

– En månad är lång tid. Vad som händer efter det, jag vet inte – vi får se, det beror på vilken information vi har, säger Andrew Cuomo enligt Reuters.

New Yorkguvernören har redan utfärdat ett dekret som säger att alla de 19 miljoner invånarna måste bära munskydd i offentliga sammanhang där det är omöjligt att hålla avståndet.

Vill kicka igång

På USA:s västkust har tre guvernörer skapat en liknande grupp, rapporterar amerikanska medier. Det sticker i ögonen på president Donald Trump som sökt framställa sig som den som bestämmer när och hur USA öppnar upp.

– Det är dags att visa att Amerika är "the comeback kid" (ungefär: den som gör comeback), sade han vid en presskonferens sent på onsdagen.

Då utlovade han också de nya riktlinjerna för hur USA:s ekonomi kan startas igen.

Under torsdagen håller Trump en telefonkonferens med landets samtliga 50 guvernörer innan rekommendationerna offentliggörs. Presidenten har redan sagt att vissa delstater, där virusutbrottet är lindrigare, kan komma att kicka igång sina ekonomier före månadsskiftet då de nuvarande restriktionerna löper ut.

Svårt att bedöma

Trumps presskonferenser på temat coronavirus de senaste dagarna har varit tumultartade. Han har fått kritik för att han politiserar hälsokrisen och försöker plocka egna poäng inför presidentvalet i november – och farhågor har förts fram om att han öppnar USA för tidigt.

På onsdagen medgav han att statistiken över virusets spridning är svårbedömd.

– Kampen fortsätter men data pekar på att landet har passerat kulmen när det gäller nya fall, sade Trump.

– Även om vi måste fortsätta att vara vaksamma, så är det tydligt att vår aggressiva strategi fungerar.

Annons

Antalet nya fall per dag steg till som högst runt 35 000 tidigare i april. Samtidigt beskrevs jätteökningen, från under 5 000 dagliga fall i mitten av mars, som till stora delar ett resultat av mer provtagning.

Puckeln passerad?

Nu är antalet nya dagliga bekräftade coronavirus-smittade nere på under 30 000. En pessimist kan ta fasta på en ny ökning under de allra senaste dagarna – medan en optimist kan fokusera på att landet, mätt i löpande sjudagarssnitt, nådde en tydlig puckel för ungefär en vecka sedan. Det framgår av diagram som publiceras av The New York Times och andra medier.

Dödsfall kommer dock flera veckor efter insjuknande, så de stiger fortfarande. Tidigt på torsdagen hade över 30 800 coronarelaterade dödsfall registrerats i USA.

Fakta: USA och det nya coronaviruset

På torsdagen hade drygt 638 100 fall av coronavirus konstaterats i USA, varav knappt 2 600 det senaste dygnet. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia.

Minst 30 800 människor har avlidit i covid-19. New York är värst drabbat med 11 600 döda. I New Jersey har 3 200 dött och i Michigan 1 900.

Motsvarande siffror globalt är knappt 2 063 200 fall och 137 000 döda.

Källa: Johns Hopkins Coronavirus Resource Center, NPR och The New York Times

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons