Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

New York-guvernör: Vi är förbi det värsta

USA är det land där flest människor avlidit i sviterna av coronaviruset. Men landet kan kanske börja starta upp samhällslivet igen nästa månad, enligt regeringens smittskyddsrådgivare.
Och Andrew Cuomo, guvernör i den värst drabbade delstaten New York, säger att kulmen är nådd och att det värsta passerats – om läget hanteras klokt.
USA • Publicerad 13 april 2020
Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo.Foto: Darren McGee/AP/TT
Stadshuset i Los Angeles är upplyst. Gatorna framför står tomma.
Stadshuset i Los Angeles är upplyst. Gatorna framför står tomma.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT
Manhattan syns bakom en kyrkogård i stadsdelen Queens i New York.
Manhattan syns bakom en kyrkogård i stadsdelen Queens i New York.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Ett slags fältsjukhus står redo i Chicago, för att underlätta för storstadens sjukhus.
Ett slags fältsjukhus står redo i Chicago, för att underlätta för storstadens sjukhus.Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

– Jag tror att vi nu kan starta återgången till normalitet, säger Cuomo.

New York är värst drabbat av samtliga delstater i USA med överfulla sjukhus, improviserade bårhus och massgravar. I New York har 10 056 människor dött, av totalt cirka 22 000 döda i USA.

Annons

Men antalet döda det senaste dygnet, 671, är samtidigt den lägsta på drygt en vecka. Och guvernören anser att utvecklingen går åt rätt håll men att det nu är en fråga om en balansgång för att inte öka smittspridningen igen.

– Det värsta är över om vi fortsätter att vara smarta under vägen framåt.

Öppna ekonomin

Restriktionerna i New York har varit mycket tunga, liksom de ekonomiska följderna. Men Cuomo säger nu att hans medarbetare och guvernörer i grannstater jobbar med en plan för att gradvis återigen öppna ekonomin.

Cuomos uttalanden kommer sedan också Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och del av Vita husets arbetsgrupp för att bemöta coronaviruset, i en intervju med CNN tyckt sig se en kulmen i USA.

– Jag tror att det antagligen kan påbörjas, åtminstone på några sätt, kanske nästa månad, säger Anthony Fauci.

Öppna upp gradvis

President Donald Trump har beskrivit beslutet att öppna samhället igen som det svåraste han kommer att fatta som president, när han väger folkhälsan och smittskyddsexperternas bedömningar mot ekonomi och politik.

Men även Fauci talar, liksom Cuomo, om att gradvis öppna samhället ekonomiskt. Det kommer inte att vara som att tända en lampa, utan det kommer att ske gradvis, i område efter område, understryker Fauci.

Han understryker också att smittspridningen kommer att öka igen när ekonomin öppnas, men att det då gäller att testa och smittspåra ännu mer än i dag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons