Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utländsk arbetskraft har stoppats – LRF oroat

Coronaviruset • Publicerad 14 april 2020
Tusentals säsongsarbetare behövs inom det svenska lantbruket – men coronaviruset sätter käppar i hjulen för personerna att ta sig till Sverige. Arkivbild.
Tusentals säsongsarbetare behövs inom det svenska lantbruket – men coronaviruset sätter käppar i hjulen för personerna att ta sig till Sverige. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det har förekommit fall där säsongspersonal som ska arbeta inom jordbruket har stoppats, säger Lantbrukarnas riksförbund (LRF) till Sveriges Radio. Bland annat ukrainska jordbruksarbetare har nekats inresa på grund av coronaviruset.

– Vi känner till att grupper har avvisats när de landat i Sverige, trots att de har arbetstillstånd och arbetsbevis. Det behövs ett klarläggande att de har en samhällsviktig roll att göra i Sverige, säger Anders Johannesson, projektchef hos LRF, till radion.

Annons

Sveriges lantbruk är beroende av tusentals utländska säsongsarbetare men gästarbetare har haft svårt att ta sig till Sverige till följd av stängda gränser och reserestriktioner i Europa.

LRF kommer därför att uppvakta regeringen i frågan under tisdagen.

– Vi hoppas att det blir ett klarläggande i de här frågorna att det blir tydliga riktlinjer, så att de här gränsbekymren kan undanröjas, säger Anders Johannesson, till SR.

Fakta: Bönder söker arbetskraft

På grund av coronavirusets utbrott i världen har utländska gästarbetare det svårt att ta sig till Sverige för att säsongsarbeta.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har gjort en grov uträkning på hur många jobb det handlar om, och bara inom sektorerna skog och trädgård behövs runt 8 000 personer.

På olika sätt försöker nu lantbrukare få tag i personal. Det har skapats spontana initiativ på sociala medier där arbetssökande förmedlas och studenter har skapat hemsidor för att matcha arbetssökande med arbetsgivare.

LRF och branschorganisationen Gröna arbetsgivare har också en egen hemsida som heter Gröna jobb.

Arbetsförmedlingen har regionala kontaktpersoner med fokus på särskilda branscher.

På LRF:s branschskola Hvilan utbildning sker nu en snabbutbildning över 40 timmar för att omskola personer som kommer för andra näringar. Tanken är att de ska kunna arbeta med de mest grundläggande uppgifterna inom trädgårdsnäringen.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons