Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varannan bostad förstörd i Luganville

Vanuatu • Publicerad 7 april 2020
Orkanen Harold har nått Vanuatu i Stilla Havet.
Orkanen Harold har nått Vanuatu i Stilla Havet.Foto: TT

Orkanen Harold har dragit in över Vanuatu i Stilla havet. En av östatens största städer, Luganville med 16 500 invånare, har drabbats hårt. Uppskattningsvis femtio procent av bostäderna där har tagit skada av starka vindar och översvämningar, enligt organisationen World Visions lokala medarbetare.

Även Röda Korset rapporterar att Harold skapat "stor skada" men att det i nuläget inte finns några uppgifter om skadade människor. Tidiga varningar om att orkanen var på väg har inneburit att delar av befolkningen hann ta skydd i grottor.

Annons

Oavsett hur läget utvecklar sig kommer hjälparbetare från andra länder inte tas emot i landet. Detta på grund av att Vanuatu, som ännu inte drabbats av det nya coronaviruset, inte vill riskera att smittan kommer in i landet.

Förra veckan omkom 27 personer när Harold drog in över Salomonöarna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons