Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro för pendlare om Finland stänger gräns

Sveriges och Finlands regeringar diskuterar om gränsen mellan länderna ska hållas öppen för arbetspendling, skriver .
Coronavirus • Publicerad 4 april 2020
Många korsar den svensk-finska gränsen dagligen för att arbeta. Arkivbild.
Många korsar den svensk-finska gränsen dagligen för att arbeta. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/TT

Den finska regeringen har beslutat att skärpa bland annat reglerna för gränspassering i nord och väst. Skräpningen väntas röstas igenom i parlamentet inom kort.

Region Norrbotten, som gränsar mot både Norge och Finland, är den enda svenska regionen med Finlandsgräns. Och sjukvården i regionen kan drabbas hårt om gränsen stängs för arbetspendling.

Annons

– I Tornedalen har vi byggt upp vår vård på medarbetare som bor Finland. Nu jobbar vi på att hitta nödlösningar för akutscenarior, till exempel att räddningstjänsten får gå in och köra ambulans, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till tidningen.

Enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson är det vanligare att personer bor på den finska sidan av gränsen men arbetar i Sverige än tvärtom.

– Om vi kan upprätthålla pendlingen så är vi beredda att erbjuda Finland intensivvårdsplatser, som vi förstått är begränsade i norra Finland, säger hon.

Anna Hallberg (S) som är utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor bekräftar för DN att samtal mellan Sverige och Finland pågår.

78 personer har konstrats coronasmittade i region Norrbotten, fyra personer har avlidit. Hittills har drygt 1 500 bekräftats smittade och 19 avlidit i Finland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons