Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världsbanken skjuter till virusstöd

Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Fattiga indier i staden Prayagraj lämnar fingeravtryck för att hämta ut livsmedelsransoner på torsdagen. Indien är ett av flera länder som Världsbanken ska rikta ytterligare stöd till i virustider.
Fattiga indier i staden Prayagraj lämnar fingeravtryck för att hämta ut livsmedelsransoner på torsdagen. Indien är ett av flera länder som Världsbanken ska rikta ytterligare stöd till i virustider.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Världsbanken lanserar en krisplan för att bistå länder som drabbas hårt av coronaviruset.

Över 15 månader ska den USA-baserade bistånds- och långivaren vara beredd att skjuta till motsvarande drygt 1 600 miljarder kronor, har dess styrelse beslutat.

Annons

I ett första steg riktas omkring 19 miljarder till det pågående arbetet med att hantera viruset i 25 länder. Däribland Indien, där ungefär tio miljarder kronor ska förstärka vårdens virustestning.

Dessutom kommer Världsbankens befintliga projekt i en rad länder att få ytterligare finansiering.

Världsbanksgruppens ordförande David Malpass säger att man agerar snabbt för att länder ska kunna möta virushotet och sedan återhämta sig snabbt från dess ekonomiska konsekvenser.

– De fattigaste och mest sårbara länderna kommer troligen att drabbas hårdast och våra medarbetare världen över förblir fokuserade att bemöta den pågående krisen i länderna och regionerna, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons