Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vårvärmen sprider sig över landet

Goda chanser till sol i helgen i stora delar av landet. Det är prognosen från SMHI.
Och med lite tur varar det ända fram till påska.
Väder • Publicerad 4 april 2020
Goda chanser för sol i helgen i stora delar av landet. Arkivbild.
Goda chanser för sol i helgen i stora delar av landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mildast i helgen blir det i söder, men även längre norrut finns chanser till högre temperaturer.

– Plusgraderna sträcker sig upp över Svealand och längs med Norrlandskusten. Men i Norrlands inland och fjällområdena får vi räkna med minusgrader, och kallast blir det i Lapplandsfjällen där det lokalt kan ligga på 10 minusgrader mitt på dagen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Osäkert inför påsk

Annons

Början på nästa vecka fortsätter att vara solig och det spås vårväder på flera håll.

– Måndagen kommer att bli en dag med vårvärme i speciellt södra halvan av landet med en temperatur på 10–15 grader. Den milda luften börjar pressas högre upp över landet så även upp över södra Norrland kommer man att känna av vårvärme, säger Alexandra Ohlsson.

Längre fram i veckan dämpas det milda vädret något och vi får räkna med att sol varvas med moln, och även regn och snö lokalt.

– In mot påsken är det lite mer osäkert hur vädret blir. Vi ser tendenser att lite varmare luft från kontinenten kan komma och sprida sig in över Sverige, säger Alexandra Ohlsson, men höjer ett varningens finger:

– Det finns också ett lågtryck ute på Atlanten som har en lite osäker bana. Det bidrar till lite osäkerhet under påskhelgen, säger hon.

Våren rör på sig

När det gäller den annalkande våren så har den börjat röra sig längre upp i landet.

– Den meterologiska våren har rört sig över Götaland och östra och södra delarna av Svealand samt litegrann upp över Gävleborgs län, säger hon.

– I och med mildare luft framöver så kan det finnas möjlighet att våren får chans att avancera en liten bit vidare norrut.

Enligt SMHI är det fortsatt risk för gräsbrand på fler håll, bland annat i Örebro län, Värmlands län och Östergötlands län.

– Börjar man fundera på att ta fram grillen så kan det vara bra att ha koll på hur torrt det är i gräset runtomkring och hålla sig uppdaterad på hur brandrisken ser ut, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons