Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Vasamuseet: "Situationen är ohållbar"

Vasamuseet går ut med ytterligare ett nödrop, då följderna av coronavirusets spridning får stora konsekvenser.
"Det vore fruktansvärt att inte ha råd att öppna igen", säger museichef Lisa Månsson i ett pressmeddelande.
Kultur • Publicerad 8 april 2020
Vasamuseet i Stockholm står tomt. Arkivbild.
Vasamuseet i Stockholm står tomt. Arkivbild.Foto: ALI LORESTANI/TT

85 procent av Vasamuseets besökare är i vanliga fall utländska turister – men på grund av coronaviruset har det stängt. Museet får inga medel från staten, men styrs och regleras som en statlig myndighet.

Nu bedömer de att de kommer att tappa 165 miljoner kronor i intäkter under 2020 och beskriver att de befinner sig i "ett akut ekonomiskt läge", och att "situationen är ohållbar".

Annons

"Farhågan är att det här krisläget orsakar så stora skador att det inte kan tas igen inom överskådlig framtid. Det handlar både om att museet tappar värdefull kunnig personal och att inte kunna ge Vasa de bevarandeinsatser som hon behöver för att stå emot tidens tand, säger museichef Lisa Månsson.

Regalskeppet Vasa låg på bottnen i 333 år innan det bärgades. Det är ett av världens bäst bevarade 1600-talsskepp, men behöver behandlas för att motverka träets nedbrytningsprocess.

Vasamuseet ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer, och innefattas i ett sparpaket – men enligt Månsson kan det bli nödvändigt med uppsägningar.

"Vi har löpande dialog med Kulturdepartementet som känner till vår svåra situation och vi gör förstås allt som står i vår makt för att så få som möjligt ska behöva sluta. Men situationen är så svår att varsel inte går att undvika", säger Statens maritima och transporthistoriska museers överintendent Leif Grundberg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons