Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Viktiga läkemedel för corona restnoterade

Coronaviruset • Publicerad 8 april 2020
Många läkemedel som pekats ut som centrala för sjukvården är restnoterade. Arkivbild.
Många läkemedel som pekats ut som centrala för sjukvården är restnoterade. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Närmare en fjärdedel av de läkemedel som ses som mest centrala i sjukvården under coronakrisen är restnoterade, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Landets regioner har pekat ut totalt 159 läkemedel och beredningar som anses vara särskilt betydelsefulla, till exempel olika typer av antibiotika, smärtstillande och läkemedel som används för att söva patienter.

Annons

Enligt tidningen finns dock en pågående eller kommande restnotering för 37 av produkterna (23 procent) inrapporterad till Läkemedelsverket.

– Alla restnoteringar är förstås allvarliga. Men alla av de restnoterade läkemedlen används inte i intensivvård. Vi ska nu titta på vilka läkemedel som ligger mest i riskzonen för eventuella brister, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedel i användning, till Läkemedelsvärlden.

– Av de läkemedel som finns på regionernas lista ser vi i dagsläget inte något som har en akut brist, men det kan ändras mycket snabbt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons