Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Peking förnekar mörkläggning av virusdöda

Antalet coronaavlidna i Wuhan är 50 procent högre än tidigare rapporterat, enligt den kinesiska storstadens styre.
Den internationella kritiken låter inte vänta på sig. Men regeringen i Peking förnekar all form av mörkläggning.
Kina • Publicerad 17 april 2020
En Wuhan-bo går förbi propaganda med bilder på Himmelska fridens torg i Peking.
En Wuhan-bo går förbi propaganda med bilder på Himmelska fridens torg i Peking.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Enligt myndigheterna i Wuhan, där coronaviruset anses ha debuterat, har nu alla siffror reviderats efter en ny genomgång.

Att tidigare siffror inte varit korrekta förklaras med försenat uppgiftslämnande, felaktiga uppgifter och att en del dödsfall helt enkelt inte rapporterats alls.

Annons

För antalet bekräftat smittade blir skillnaden inte så stor, det skrivs upp med 325 till 50 333.

Men dödsfallen är många fler än tidigare uppskattningar. Ytterligare 1 290 personer får virussjukdomen covid-19 som dödsorsak, vilket innebär att viruset officiellt nu krävt 3 869 liv i staden.

Tuffa frågor

Eftersom Wuhan är virusets ursprungsort påverkar revideringen hela Kinas siffror ganska starkt. Antalet virusdöda i Kina stiger med uppemot 40 procent, till 4 632.

Fredagens besked bidrar till en upprörd internationell debatt om vad Kina berättar – och inte berättar – om viruset.

I första hand USA, men nu senast även Frankrike och Storbritannien, hade redan tidigare gått ut med misstankar att den slutna kinesiska regimen hemlighåller mycket kring viruset.

– Vi kommer att behöva ställa tuffa frågor om hur det började och hur det hade kunnat stoppas tidigare, sade den brittiske utrikesminister Dominic Raab på torsdagen.

Väntad felräkning

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian dementerar att landet skulle ha mörkat siffror efter virusutbrottet. Han medger dock att den snabba spridningen bidragit till att siffrorna underskattats.

– Men det har aldrig förekommit något döljande, vi skulle aldrig tillåta det.

Enligt Zhao Lijian är felräkningar väntade i början av ett stort virusutbrott.

Den förhärskande uppfattningen i forskarvärlden är att viruset ursprungligen fanns i fladdermöss, och att det via ett annat värddjur infekterade en människa i centrala Kina i slutet av förra året. En djurmarknad i Wuhan är utpekad som sannolik smittkälla.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons