Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virusdrabbat kryssningsfartyg får lägga till

Det coronadrabbade kryssningsfartyget The Ruby Princess får lägga till 80 kilmeter söder om Sydney efter drygt två veckor till havs.
Australien • Publicerad 6 april 2020
Tio av de 40 personer som hittills har avlidit i covid-19 i Australien hade varit ombord på kryssningsfartyget The Ruby Princess. Arkivbild.
Tio av de 40 personer som hittills har avlidit i covid-19 i Australien hade varit ombord på kryssningsfartyget The Ruby Princess. Arkivbild.Foto: Dimitri Messinis/AP/TT

Fartyget har tillåtits att komma in till hamn sedan 200 personer ur den cirka 1 000 personer stora besättningen börjat visa symptom som påminner om covid-19. De som är sjuka behandlas i första hand ombord, och bara de som läkare bedömer som allvarligt sjuka tas i land för vård.

Fartyget har inte tillåtits i hamn sedan den 19 mars då 2 700 passagerare gick i land i Sydney utan att genomgå hälsokontroller. Några dagar dessförinnan hade bestämmelser införts om att det endast är tillåtet att lägga till vid Australiens hamnar vid nödsituation.

Annons

Att myndigheter ändå tillät passagerarna att gå i land anses vara den största enskilda källan till att smittan spridits i landet. En utredning har inletts mot företaget Carnival Australia som äger The Ruby Princess för att få svar på "obesvarade frågor", enligt en poliskälla.

I Australien har hittills 5 600 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset och 40 personer har avlidit. Ett hundratal passagerare från The Ruby Princess har bekräftats vara smittade och tio av dem har avlidit.

The Ruby Princess tillåts ligga i hamn i tio dagar för att fylla på bränsle och förnödenheter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons