Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 5 000 virusdöda i USA

Coronapandemin stärker sitt grepp om USA.
Antalet avlidna i sviterna av coronaviruset i landet är nu över 5 000 och president Donald Trump har öppnat för att delvis förbjuda inrikesflyget.
USA • Publicerad 2 april 2020
Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.Foto: Kathy Willens/AP/TT

Under sin dagliga presskonferens sade president Donald Trump på onsdagen att han överväger att stänga allt inrikesflyg till och från de delar av landet som är värst drabbade av coronapandemin.

– Vi tittar definitivt på det, men när man börjar göra det börjar man verkligen sätta dit en bransch som är helt nödvändig. Att stoppa varje flygning för alla flygbolag, det är väldigt, väldigt tufft, sade Trump, som fortsatt motsätter sig en nationell nedstängning av landet.

Annons

Trump vill kunna vara flexibel och inte vidta åtgärder i stater som påverkats i mindre skala, säger han. Vita huset har bland annat inte stängt landets 419 nationalparker, vilket väckt kritik. På onsdagen stängdes dock Grand Canyon i Arizona.

Spädbarn avled

884 nya dödsfall rapporterades i USA under onsdagen, ett nytt mörkt rekord. Sammanlagt har över 5 100 personer avlidit i covid-19 i USA, 215 000 har smittats av viruset, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning under natten, svensk tid. Det är nära en fjärdedel av de minst ungefär 922 000 som enligt universitetet är smittade i hela världen.

Ett av de nya dödsoffren är det hittills yngsta som kan kopplas till coronaviruset. Ett sex veckor gammat spädbarn i Connecticut avled efter att ha smittats av covid-19.

"Det här är ett virus som utan nåd attackerar våra mest ömtåliga", skriver Ned Lamont , guvernör i delstaten på Twitter.

I helgen rapporteras ett nio månader gammalt barn i Illinois ha avlidit i covid-19.

Hårdare regler i Florida

Hur länge de delstater som infört karantänregler kommer att behöva följa dem är fortsatt en öppen fråga.

Doktor Anthony Fauci, som ingår i Vita husets så kallade insatsstyrka mot coronaviruset, sade under presskonferensen att reglerna om social distansering kan lättas först när inga nya smittade och inga fler dödsfall rapporteras.

Floridas guvernör Ron DeSantis har hittills högljutt vägrat införa tuffare karantänsregler för de 21 miljoner invånarna i delstaten, trots att en stor del av befolkningen är äldre och att Florida är den femte värst drabbade i USA, med 59 dödsfall.

Men under onsdagen skärpte han reglerna. Från och med fredag måste invånarna självisolera sig hemma och bara gå ut för nödvändiga ärenden.

– Trots att det finns många platser i Florida som har mycket få smittade är det rimligt att vidta dessa åtgärder nu, sade DeSantis på en presskonferens, där han lade skulden på New York för att så många smittats i Florida.

– Flera tusen flydde New York och kom till Florida efter att staten New York infört sina karantänsregler, och de satte därmed Floridabornas hälsa på spel, sade DeSantis, som tidigare i veckan förbjudit New York-registrerade bilar att köra in i delstaten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons