Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Volvo vill klara coronakrisen bättre än andra

Med febertermometer vid entrén och en meters avstånd från person till person har Volvo Cars startat bilfabriken i Göteborg igen.
Bilindustri • Publicerad 17 april 2020
Hiwa Zarza bär en karossdel under ett av de första skiften när Volvo Cars i Torslanda startat igen efter coronastoppet. Stämningen i fabriken är god, men det finns en oro för framtiden.
Hiwa Zarza bär en karossdel under ett av de första skiften när Volvo Cars i Torslanda startat igen efter coronastoppet. Stämningen i fabriken är god, men det finns en oro för framtiden.Foto: Adam Ihse/TT
"Det handlar om att komma ur den här situationen lite bättre än våra konkurrenter", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vid en pressträff på fabriken i Göteborg, som startat igen efter coronastoppet.
"Det handlar om att komma ur den här situationen lite bättre än våra konkurrenter", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vid en pressträff på fabriken i Göteborg, som startat igen efter coronastoppet.Foto: Adam Ihse/TT
Tillverkning och målning av karosser är nu i gång på Volvofabriken i Torslanda. Slutmonteringen startar efter helgen. Men man kör med reducerad arbetsvecka. Det är ännu långt till att använda full kapacitet.
Tillverkning och målning av karosser är nu i gång på Volvofabriken i Torslanda. Slutmonteringen startar efter helgen. Men man kör med reducerad arbetsvecka. Det är ännu långt till att använda full kapacitet.Foto: Adam Ihse/TT

Efter tre veckors driftstopp har Volvo Cars startat om fabriken i Torslanda, med omkring 6 500 anställda.

Karosstillverkningen var först ut på banan. Natten till måndag går det första skiftet i slutmonteringen på. Det är inte tal om fulla arbetsveckor ännu.

"Bra tradition"

Annons

Företagshälsovården finns på plats vid entrén, alla lokaler är extra städade, alla arbetsstationer har granskats ur perspektivet social distansering, och man får ta sin matrast på ställen där det annars inte är tillåtet – för att alla ska sprida ut sig.

På arbetsstationer där det är tvunget att arbeta nära varandra används munskydd.

– Vi har en bra tradition på Volvo att tänka på säkerhet i fabrikerna. Det känns naturligt nu att tänka på en annan typ av skyddsutrustning, som munskydd och handskar, och på att tvätta händerna. Kan vi göra detta bättre än andra så har vi en fördel, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

– Det handlar om att komma ur den här situationen lite bättre än våra konkurrenter. Allt är relativt, konstaterar han.

Oro för lågkonjunktur

Tre veckors driftstopp och en efterfrågan i Europa och USA som nästan raderats ut sätter förstås spår i företagets ekonomi. Frågan är hur stora de blir.

– Det är väldigt svårt. Jag tror inte att man ska spekulera om det.

– Självklart kommer det att bli en stor påverkan på första kvartalets och första halvårets resultat. Men vi återkommer till det när vi har siffrorna, säger Håkan Samuelsson.

Han ser ett stort värde i att starta produktionen igen, och närma sig en mera normal situation.

– Låter vi detta gå för långt kommer det att vara förödande för hela ekonomin, och vi riskerar att dras ner i en lågkonjunktur som vi inte vill ha, framhåller Samuelsson.

Beställda bilar

Till att börja med bygger Volvo bilar som kunder redan beställt.

Annons

I karossfabriken, där drygt 1 000 personer jobbar, har man redan hunnit med några skift.

– Det som är annorlunda är att vi har fler restriktioner för hur vi ska förhålla oss till vissa saker och ting. Annars rullar vi på, säger Hiwa Zarza, lagledare i karosseriet.

Just där han jobbar har man inte behövt planera om för att hålla avstånd.

– Men vi ska tvätta händerna så ofta det går, och vara extra noga med att undvika köer, säger Zarza.

Stämplar inte ut

Han beskriver stämningen bland arbetskamraterna som "förvånansvärt bra", när man nu är tillbaka i fabriken.

– Det är klart att folk är oroliga för smittspridningen och så. Man försöker sköta sitt så gott det går, beskriver Hiwa Zarza.

Under de första dagarna inleds varje skift med en kort samling, där man kan ta upp frågor och oro. Vid skiftets slut är kravet på att stämpla ut just nu borttaget, för att undvika köbildning.

Men på sikt finns en oro, för efterfrågan på bilar.

– Det är klart. Man skulle ljuga om man säger något annat, medger Hiwa Zarza.

Fakta: Volvo Cars

Ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.

Hade i genomsnitt drygt 41 000 heltidsanställda under förra året.

Huvudkontoret ligger i Torslanda på Hisingen. Cirka hälften av de anställda finns i Göteborg.

Volvo Cars har bilfabriker i Torslanda, i belgiska Gent, i Chengdu och Daqing i Kina, samt i Charleston i sydöstra USA. Man har även bland annat en motorfabrik i Skövde och en komponentfabrik i Olofström.

Fabrikerna i Sverige och Gent har återstartat efter coronastoppet, eller gör det efter helgen.

Fabriken i USA planeras starta 11 maj.

Fabrikerna i Kina är redan igång.

Volvo Cars levererade 705 000 bilar världen över 2019. Det innebar nytt försäljningsrekord för sjätte året i rad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons