Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Volvoföretagen inleder liten mjukstart

Volvo Cars och AB Volvo är precis som Scania på väg att mjukstarta fabriker efter coronastoppet, om än i begränsad omfattning. Man börjar med tillverkning av motorer och andra komponenter. På Volvo Cars väntas de anställda komma till jobbet på måndag.
Bilindustri • Publicerad 14 april 2020
På måndag väntas alla anställda på Volvo Cars i Sverige komma till jobbet igen, om än kanske inte för fulla arbetsveckor. AB Volvo har inte satt någon startdag för fabrikerna som lastbilar, bussar eller anläggningsmaskiner. Arkivbild.
På måndag väntas alla anställda på Volvo Cars i Sverige komma till jobbet igen, om än kanske inte för fulla arbetsveckor. AB Volvo har inte satt någon startdag för fabrikerna som lastbilar, bussar eller anläggningsmaskiner. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brist på delar att bygga fordon med var en av anledningarna till att både Volvo Cars och AB Volvo, som tillverkar tunga fordon, stängde sina fabriker för några veckor sedan. När återstarten nu planeras, riktas fokus först mot företagens egna leveranskedjor.

Volvo Cars komponentfabrik i Olofström i Blekinge kan komma att dra igång redan i slutet av denna vecka.

Annons

– De är leverantör till alla våra bilfabriker på tre kontinenter, påpekar Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Bilfabriken i Göteborg och motorfabriken i Skövde ska, som tidigare sagts, starta på måndag. Men det är ännu oklart hur mycket som kommer att produceras.

– Vi får återkomma om på vilket sätt vi kommer att starta. Det kommer troligen att ske stegvis, säger Elfström.

Ugn startas i Arvika

AB Volvo har ännu inte satt någon startdag för sina fordonsfabriker. Däremot mjukstartas tillverkning av motorer till lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

– Ugnen för gjutning av motorblock i Arvika startas nu. Det tar två veckor för den att bli ordentligt varm, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Motorfabrikerna i Köping och Skövde kan få viss verksamhet i nästa vecka, med begränsad arbetsstyrka.

– Jag vill inte kalla det en omstart. Det handlar om ett försök att ha begränsad produktion, beskriver Claes Eliasson.

– Det står saker på våra produktionslinor som är nästan färdiga men behöver en motor, tillägger han.

Hjulen rullar i Kina

Båda Volvoföretagen använder ordet "upprampning" om hur produktionen i bland annat Europa ska startas igen, och framhåller också att man följer myndigheternas rekommendationer om smittspridning.

Fabrikerna i Kina och Japan är redan igång.

Annons

– Efterfrågan från kunderna i Kina ökar nu hela tiden. Vi är på väg tillbaka ett normalläge där, vilket innebär att fabrikerna också ökar sina volymer, säger Stefan Elfström på Volvo Cars.

Bilfabrikerna i Sverige kan börja med beställningar som blivit försenade av produktionsstoppet.

Fakta: Efter coronastoppet

Volvo Cars planerar att återstarta fabrikerna i Sverige och belgiska Gent på måndag. Bilfabriken i USA är tänkt att starta 4 maj.

Komponentfabriken i Olofström, med cirka 2 500 anställda, kan komma att mjukstarta redan i slutet av denna vecka.

Volvo Cars fabriker i Kina är redan igång, flera av dem sedan i mitten av mars.

AB Volvo, som tillverkar lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, har ännu inte angett någon startdag för fordonsfabrikerna i Sverige.

Motorfabrikerna i Skövde och Köping öppnar en begränsad produktion i nästa vecka. Tillverkningen av motorblock i Arvika kan också startas.

AB Volvos fabriker i Frankrike genomför också en mjukstart i liten skala. Fabrikerna i Nordamerika och Brasilien är fortsatt stängda.

Fabrikerna i Kina och Japan är redan igång.

Källa: Volvo Cars och AB Volvo

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons