Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Wisconsin får inte skjuta upp primärval

USA • Publicerad 7 april 2020
En grupp demonstranter protesterar mot det planerade primärvalet.
En grupp demonstranter protesterar mot det planerade primärvalet.Foto: Amber Arnold/AP/TT

Dagens primärval i Wisconsin kommer att hållas som planerat, det slår den amerikanska delstatens högsta domstol fast och upphäver därmed guvernörens beslut om att skjuta upp valet.

Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, bestämde under måndagen att primärvalet skulle flyttas fram på grund av den pågående coronaviruspandemin.

Annons

– Min grundläggande uppgift är att se till att människor är säkra. Att stoppa röstningen den 7 april är nödvändigt för att skydda invånarna i Wisconsin och bromsa spridningen av covid-19, sade han då.

Men med röstsiffrorna 4–2 upphävde domstolen det beslutet. Det var rättens fyra konservativa domare som röstade för att häva beslutet, medan de två liberala domarna ville att det skulle stå fast.

Ordföranden för det demokratiska partiet i Wisconsin, Ben Wikler, dömer ut domslutet och säger att partiet inte kommer att uppmuntra väljare att gå och rösta. I primärvalet ska delstatens invånare rösta om vilka presidentkandidater de vill se i höstens val.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons