Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

ABB levererar sin största order

OLOFSTRÖM När ABB Body-in-White AB i Olofström nu levererar sin största enskilda order någonsin är utrustningen redan provkörd. Det var ett av kraven från Saab när ordern på 350 miljoner tecknades i december 1999. Av varuvärdet är 80 procent inköpt vilket understryker att ABB är ett kunskapsföretag. Istället är det ett 30-tal företag som svarat för stora delar av det praktiska arbetet. Volvo har gjort pressverktyg för 40 miljoner och Olofströms Smidesverkstad har fördubblat sin arbetsstyrka i projektet.
Olofström • Publicerad 19 juni 2001

Sista veckan i juni ska alla sex linjerna med hundra robotar vara avsända med adress Saab:s fabriker i Trollhättan. Det är sammansättningsutrustning för motorhuv, baklucka, sida inre o yttre på vänster o höger sida, taksammansättning och karossammansvetsning. De lokala företagarna följer med och sätter samman cellerna igen. Det är mycket standardiserade ABB-produkter som utvecklats. Delar ur den långa linjen kan plockas bort och ersättas efter aktuella behov. En del maskiner är även förberedda för kommande bilmodeller.

Om uppdraget inte hade gått till Olofström hade Saab fått söka sig utomlands för att få hjälp. Det finns inte någon motsvarande kapacitet i Sverige.

Annons

ABB har 50 heltidsengagerade i projektet som leds av Jimmy Hultberg och han har ytterligare fyra ledare under sig. Han berättar att orderns genomförande varit utvecklande för företagets organisation och kompetens. En ny befattning som införts är installationsansvarig. Denne ska se till att alla delar anländer på rätt plats i rätt tid.

En viktig poäng med ordern är också att ABB fått en referensanläggning.

I Trollhättan kan man visa upp styrkan i ABB, med maskiner från robotar till svetstänger och kompletta falslinjer.

Inne i cellen finns inte plats för några människor utan bilarbetarens uppgift är att ”mata” den med plåtdetaljer som robotarna sen förädlar med stuknitning, limning, falsning, svetsning och andra tekniker.

I Olofströmsfabriken finns linjerna för huv och baklucka uppsatta och för de övriga har man hyrt in sig i Stilleryd. Där finns utrustning för 250 miljoner, bl a 77 robotar och linjen är 225 meter lång. Site manager där är Robert Gummesson och Mikael Holm och i Olofström har Jörgen Fridh motsvarande befattning. Installatörer som

fått en ny roll och den blir allt viktigare ju närmre färdigdatum man kommer.

> Plattformar

Olofströms Smidesverkstad uppger att man har ett bra samarbete med ABB. Företaget har tillverkat de platformar som cellerna med durkplåten vilar på. Just nu har man uppdrag med montering i Tyskland och sen väntar jobb i Trollhättan.

Andra företag i västblekinge har svarat för bl a konstruktion, elinstallation och robotprogrammering.

Tillsammans har de gjort en anläggning som är en vidareutveckling av det som finns på Volvo i Olofström.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons