Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

ABB varslar 72 personer på Body

OLOFSTRÖM · De anställda på ABB Body-In-White har nu fått besked om vilka som får gå. Varslet rör 72 personer varav runt 40 tjänstemän och 30 kollektivanställda.
Olofström • Publicerad 29 juni 2001

Ytterligare knappt tio tjänstemän slutar i och med att visstidsanställningar upphör eller att de skaffat andra jobb. Med andra ord ligger företaget nära den reducering på 85 personer som nämndes när varslet inleddes för en månad sedan.

> Avtalspensioneringar

Annons

Av de 72 uppsagda har runt tio personer erbjudits avtalspension. Statens a-kassesystem kommer inte att utnyttjas som mellanlandning. Den metoden har tillämpats av andra företag vilket mött stark kritik.

– Avtalspensioneringarna sker enligt ABBs personalpolicy. Det blir inga stämplingar, säger företagets vd Pontus Westrup.

I och med att man nu gör sig av med nästan en tredjedel av personalstyrkan har företagsledningen och facken gjort avsteg från turordningsreglerna.

> Kompetens viktigt

– Vi har haft turordningslistan med oss hela tiden i alla diskussioner. Men vi har varit tvungna att värdera både anställningstid och kompetens. Det har inte varit några lätta bedömningar.

– Det har varit jobbigt känslomässigt för alla berörda. Om det finns något positivt i en sådan här situation, är det att förhandlingarna har drivits på ett professionellt sätt från båda parter, säger Pontus Westrup.

Ingen kommer att lämna företaget förrän den 1 oktober. Därefter sker reduktionen successivt fram till halvårsskiftet 2002. Allt beroende på anställningstid.

> Lågkonjunkturen fortsätter

För att underlätta för de drabbade inleds samarbete med arbetsförmedlingen, kommunen, Trygghetsrådet och även instanser på regional nivå.

ABB Body-In-White har inte lämnat den djupa konjunktursvackan. Inga stora ordrar har tecknats på sistone och nedgången inom lastbils- och personbilssidan fortsätter.

Annons

– I vår bedömning ligger ändå att vi ska lyckas teckna storordrar till nästa år. För samtidigt som vi anpassar oss till en lägre nivå måste vi få upp volymen ordentligt.

Kan det bli aktuellt med ytterligare varsel annars?

– Det är inte omöjligt.

ABB High Voltage Cables i Karlskrona varslade samma dag som ni. Har ni fått direktiv uppifrån att göra er av med personal?

– Svaret är nej. Det finns ingen samordning. Vi är inte i samma bransch.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons