Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Akut polisbrist i Olofström

Polisen i Olofström har stora problem med underbemanning. Av den ordinarie styrkan är det nu över hälften som är långtidssjukskrivna och några extra resurser förväntas inte.
– Vi försöker klara av de arbetsuppgifter som finns men det blir inte i samma omfattning som tidigare, säger länspolismästare Madeleine Jufors.
Olofström • Publicerad 9 mars 2001

Personalbristen märks i mindre tid åt utredningar, spaningar, fotpatrulleringar och kontroller.

Just nu är Olofström väldigt underbemannade. De ska normalt vara sex stycken men nu är de bara tre och en halv tjänst med närpolischefen Tommy Eriksson. De tre som är borta är långtidssjukskrivna på en obestämd tid men troligen fram till sommaren.

Annons

– Vi hinner knappt göra det vi ska och att synas ute eller fördjupa oss i ärenden hinner vi inte alls. Det gäller bara att hålla det flytande, säger Annika Lindberg polisinspektör i Olofström.

Hon säger att hon förstår att personal först och främst måste gå till utryckningsenheten, för att det som är akut är trots allt viktigast.

– Men annars tycker jag att Olofström är viktigast nu. Jag värnar ju om Olofström och som det är nu känner man att vi inte räcker till för det arbeta vi ska göra, säger Annika Lindberg.

> Huggsexa efter aspiranter

Länspolismästare Madeleine Jufors i Karlskrona är väl medveten om problemet i Olofström men ser ingen lösning då hon tror att det tar många år att få rätt på bristen på poliser.

– Det är alldeles för få poliser och i Olofström har det minskat drastiskt. I dag är det också väldigt svårt att få tag på poliser. De stängde Polishögskolan tidigare och det visar sig nu det är brist på poliser i hela landet. Det blir en huggsexa efter aspiranter, säger Madeleine Jufors.

> Går mot underskott

Poliskåren i hela Sverige har problem med underskott av ekonomin, men i Blekinge ligger man bra till än så länge. Men de går mot ett underskott, säger hon.

Just nu prioriterar polisväsendet i Blekinge inte Olofströms underbemanning av närpoliser utan de söker tjänster till kriminal- och ordningsavdelningen i första hand. Som det är i dagsläget finns inga planer på att utannonsera några tjänster till Olofström.

– Det är en ekonomiskt fråga. Det blir i första hand på avdelningarna och tyvärr så blir närpolisenheterna lidande. Många slås i dag ihop för att spara resurser, säger Madeleine Jufors.

Annons

Så ett tag bra tag framöver får Olofström nöja sig med tre och en halv tjänst i stället för sju.

> Många pensionsavgångar

Hon menar också att det kommer dröja mycket länge innan underskottet på poliser rättar till sig och det handlar inte om bara några år. Inom en snar framtid väntas en stor ström av pensionsavgångar. I Blekinge har de en medelålder inom kåren på 48 år. Att få polisaspiranterna att räcka till då kommer bli ett stort problem.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons